RSS Flöde

Chiliglacerad lax

Eftersom hela familjen älskar fisk bestämde vi att helgen skulle dedikeras till fiskrätter. Kollegan pratade om att det serverats apelsin och chilifisk på skolan, vilket hans barn älskat. Det lät smarrigt värre, så jag började leta. Hittade inte så mycket, men till slut ramlade jag in på Mattalibanens blogg. Hon har lagat en Balsamico- och chiliglacerad lax med apelsinhollandaise och blomkålspuré som ju verkade hur smarrig som helst. Bortsett från blomkålen som jag inte kan med, och Hollandaisen som maken inte gillar. Men fisken! Det måste ju testas!

Så maken handlade hem alla ingredienser och vi satte igång. Vår lax var lite större än den i receptet, så vi dubblade receptet på glaceringen. Blev väl mycket olja, men det vet vi till nästa gång.


Recept:
en stor bit lax – 896g
5 piri piri – 4g
2 vitlöksklyftor – 11g
1 apelsin – 5g zest + 70g saft
4 msk vit balsamvinäger – 67g
4 msk olivolja – 44g
salt – 1g
Hacka vitlök och chili fint och lägg i en skål. Tvätta apelsinen och riv av det yttersta orangea på skalet. Lägg i skrapet i skålen med vitlök o chili. Dela apelsinen och pressa ur saften ur ena halvan ner i skålen. Häll i balsamvinäger och olivolja, rör om och häll över fisken. Salta lite. Baka i mitten av ugnen, 200 grader, ca 10 min tills fisken är genombakad.
185kcal/100g. 19,9g protein, 2,6g kolhydrater, 9,9g fett. Kalorifördelning: 44% protein, 6% kolhydrater, 50% fett.

Till denna gjorde vi en morotsallad som serverats på ICA i veckan.
Recept:
en rödlök – 97g
2 större morötter – 345g
2 msk vitvinsvinäger – 32g
1 msk olivolja – 12g
Hacka löken fint. Riv morötterna grovt. Blanda lök och morötter, häll över vitvinsvinäger och olivolja. Klart!
60kcal/100g. 0,9g protein, 8,8g kolhydrater, 2,7g fett. Kalorifördelning: 5% protein, 56% kolhydrater, 39% fett.

Fisken och salladen serverades ihop med kokt King Edwardpotatis. Det hela fick betyg 8.0/10 av familjen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s