RSS Flöde

Älgstek med rostad pumpa

Den lokala Ica Kvantum-butiken har mycket spännade saker, gärna lokalt producerad. I veckan fanns det älgstek som var skjuten i samma församling som vi hör till. Det klart vi måste testa sådan. Och så var det ju pumpan som blev pumpagubbe på Halloween. Den kändes som ett gott sällskap till älgen. Alla alternativ till vanlig potatis är ju trevliga att testa. Jag såg ett så snyggt recept på rostad pumpa hos Hovkonditorn, så det måste vi testa! Fast jag såg en del andra recept på bakad pumpa, så jag måste såklart improvisera lite.

Efter en del googlande förstod vi att älgsteken först ska brynas för att få stekyta, sedan stekas sakta i ugnen. Sagt och gjort, köttet stektes i stekgrytan. När den var stekt runt om fick den sällskap av en flaska porter, lite vitlök, torkad Karljohansvamp samt timjan och enebär. Detta fick sedan stå och puttra i ugnen. Öste steken några gånger, har förstått att man ska göra det.  Köttet stod inne tills stekens innertemp var nästan 70 grader. För varmt, men det gick fort på slutet. Jag rullade in köttet i aluminiumfolie för att det ska bli saftigare, när inte köttsaften får ånga bort. Det som var kvar i stekgrytan häldes upp i en kastrull och mixades med stavmixer. Såsen var lite för vass i smak, så jag tog i en klick honung, det gjorde susen.

Under tiden rostade vi pumpan. Den hade skärts i bitar som placeras ut på bakplåtspapper på en plåt, i sällskap med några morötter, lite vitlök och chili. Över detta ringlade jag olivolja och lite honung saltade och pepprade och skjutsade in i ugnen på 200 grader. Tog ut den när pumpan var mjuk.

Köttet skars upp i skivor såsen hällde vi i såssnipa och pumpan med vänner serverades ur en form. Till detta hade vi tomater och lite gurka. Maken drack ett rödvin som passade väldigt bra ihop med den starka smaken. Det blev gott, men väl starkt enligt lilltrollet. Köttet kunde varit bättre, jag hade nog i för mycket enebär. Pumpan var bra, men nästa gång gör vi den utan chili och vitlök. Det finns kvar att göra av pumpagubben! Köttet får betyget 5.75/10 och pumpan får 5/10. Som helhet gav familjen middagen betyget 5.25/10.

Näringsvärden Pumpa med vänner: 67kcal/100g. 1.4g protein, 9.4g kolhydrater, 2.1g fett, 2.3g fibrer. Kalorifördelning 8% protein, 56% kolhydrater,  29% fett, 7% fibrer. Beräkna själv!
Näringsvärden Älgstekssås: 42kcal/100g. 0.5g protein, 6.3g kolhydrater, 0.2g fett, 0.1g fibrer. Kalorifördelning 7% protein, 88% kolhydrater,  5% fett, 1% fibrer. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s