RSS Flöde

Egendesignad efterrätt – äpple med nötter under ostigt täcke

Det är inte en paj. Inte en pudding. Men vad det är, det vete skam. Men det är gott! Väldigt gott. Och värmande en höstruggig dag. Allt i samma fat, ingen kall grädde eller glass. Och dessutom mitt första bidrag till ”månadens sötsak” hos söta saker!

7 äpplen – 531g
pistagenötter – 43g
mandelspån – 38g
kokosflingor – 13g
valnötter – 39g
honung – 49g
turkisk yoghurt – 228g
keso mini – 185g

Skala och skiva upp äpplena och lägg i en ugnsfast form. Hacka pistagenötter och valnötter grovt och sprid ut över äpplena. Strö ut mandelspån och  kokosflingor. Ringla honung över äpplena och nötterna. Blanda ihop yoghurt och keso och bred över som ett täcke. Baka i ugnen ca 20 min, tills äpplena känns mjuka. Servera medan det fortfarande är varmt.

Trots massor av högenergi-ingredienser blir detta ganska snällt. De energirika godsakerna står för så liten del av den totala vikten på det hela. Kort o gott en suverän efterrätt!
Keson och yoghurten blir som ett lite ostigt täcke till äpplen och nötter. Möjligen hade det varit lite bättre med kanel pudrat över innan täcket las på, men det glömde jag bort. En annan tanke är att lägga ett lager maräng över, som ”överkast” över täcket, men det har jag inte testat. Lämpligt som hemuppgift för läsaren, som det brukade stå i matteböckerna på högskolan.

Familjen ger det betyg 7.5/10. Lilltrollet gav full pott medan stortrollet tyckte det saknades nåt. Jag och maken var överens om att det var bra, men finns utrymme för förbättring.

Näringsvärden: 145kcal/100g. 4.9 protein, 13.2g kolhydrater, 8.7g fett,. Kalorifördelning 13% protein, 35% kolhydrater,  52% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Det låter jättegott! Ska absolut pröva.
    Tack för receptet :)

    Svara
  2. Ping: Banan- och kiwikaka « Trollcaféet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s