RSS Flöde

Farsdag-middag – stek med potatis/pumpa-kaka

Så var det fars dag. Eftersom det är fadern i familjen som älskar att fotografera fick han såklart en ny blixt och lite tillbehör. Så nu har vi nästan en studio i vardagsrummet. Men det kommer mig till godo här, fiiiiina bilder!
I matväg hade han önskat sig en vanlig stek med nån god potatisvariant till middag. Och det blev det.

Stek:
En nötstek av fransyska, ca 950g.
Salt
5-peppar-mix

Salta och mal peppar över köttet. Lägg i en form, stick i en stektermometer så spetsen är där köttet är som tjockast. Värm ugnen till ca 100 grader och låt köttet sakta stekas till 65 grader. Rulla in köttet i aluminiumfolie och låt det ligga för att svalna litet. Koka ur formen med lite vatten till sky-sås.

Potatis/pumpa-kaka:
Riven potatis – 966g
riven pumpa – 697g
riven hushållsost – 19g
salt – 4g
svartpeppar – 10g

Skala och riv potatis på grova delen av ett vanligt rivjärn. Gör det samma med pumpan. Lägg potatisriv i en form, täck med ett lager av pumpariv. Salta. Ett nytt lager potatis och ett nytt lager pumpa. Strö över svartpeppar. Viss försiktighet där, pumpan verkar på något viss pigga upp svartpepparn väldigt, så det blir mycket smak av peppar. Riv ost på finaste delen av rinvjärnet och strö över. Jag hade velat ha mer, men det var enda rester som fanns just nu. Baka potatis och pumpa i 200 grader ca 20 min, tills allt är genommjukt och osten fått lite färg.

Servera med en blandad grönsallad och gärna ett glas gott rött vin. Familjen gav hela måltiden betyget 7/10.

Näringsvärde potatis/pumpa-kaka: 58kcal/100g. 1.8 protein, 11.5g kolhydrater, 0.4g fett,. Kalorifördelning 13% protein, 81% kolhydrater,  6% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s