RSS Flöde

Kryddiga kolakakor och svängiga syltgrottor

Bakade alliterationer till BLjuDa’s danskursavslutning.

Först ut var kryddiga kolakakor. Jag hittade receptet på mitt favoritforum. Kolakakor är alltid en höjdare, men med lite extra kryddor blir de bara bättre. Ovanligt nog följde jag receptet som det var, fast vi gjorde 1.5 sats.

150g smör – 1555g
1.5 dl strösocker – 150g
1.5 msk vaniljsocker – 14g
3 msk sirap – 62g
1.5 msk färskpressad apelsin – 30g
1.5 tsk mald kanel – 5g
0.75 tsk malen ingefära – 1g
4 dl vetemjöl – 238g
3 tsk bakpulver – 17g

Smör, socker, kryddor och sirap rördes pösigt i assistenten medan lilltrollet pressade saften ur en apelsin. Denna saft hälldes raskt i smeten som rördes ännu fluffigare. Under tiden blandades mjöl och bakpulver ihop och rördes sedan ner i smeten som blev tjock och stadig deg. Denna deg formades till längder som las tre och tre på plåtar. Gräddades i 200 grader ca 10-12 min. Så fort plåten togs ur ugnen snittades längderna i sneda kakor som sedan fick svalna på galler. Det blev väldigt goda kakor med en varm kryddighet. Familjens betyg är 7,25/10

Näringsvärde kolakakor: 510kcal/100g. 4.5 protein, 65.0g kolhydrater, 23.4g fett,. Kalorifördelning 4% protein, 53% kolhydrater,  43% fett. Beräkna själv!

Hallongrottor är en klassiker, men varför inte piffa till dem lite? Tråkig tradition får en tvist som får det att svänga lite extra. Eller är det bagarn som fått frisnurr? Hur som helst är det syltgrottor men med inte bara hallon i sylten, utan även äpple, jordgubbar och lite chili. Hittade idén hos Amys piece of cake men modifierade den såklart lite. Vi gjorde dubbel sats med en gång. Det blev 53 stycken, så våra är nog större än Amys.

Chilisylt:
frysta men tinade hallon – 180g
frysta men tinade jordgubbar – 483g
skalade och skivade äpplen – 100g
2 rostade chili – 7g

Hallon och jordgubbar fick stå och tina i en kastrull över natten. Äpplena låg med, även om de inte var frysta. Chilin delade jag på mitten, kärnade ur och rostade snabbt i ugnen. På det viset är det lättare att få loss skalen och bara använda fruktköttet. Allt kokades sedan en bra stund, så sylten reducerades ner och tjocknade. Det är snabbare att använda syltsocker, men jag vill inte söta i onödan. Det behövs inte. När sylten var tjock nog mixade jag den med stavmixer för att få den så slät som görbart. Den fick sedan kallna medan mördegskakorna bakades. Den här sylten passar även väldigt bra till havregrynsgröt på mornarna.

Näringsvärde chilisylt:55kcal/100g. 0.9g protein, 10.5gg kolhydrater, 0.6g fett,. Kalorifördelning 7% protein, 82% kolhydrater,  11% fett. Beräkna själv!

Syltgrottor:
400g Smör – 396g
1.5 dl Strösocker – 124g
4 dl Vetemjöl – 506g
3 Äggulor – 38g
Chilisylt – 121g

Blanda socker och vetemjöl i en bunke. Finfördela smöret i blandningen med fingrarna, det blir en ganska kladdig och grynig deg. Ta i äggulor och arbetasnabbt ihop till en fast deg. Rulla kulor av degen och lägg i småbrödsformar. Gör ett hål i varje degboll och klicka i lite sylt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 15 min. Låt kallna på galler. Kakorna är goda och mördegen smälter i munnen. Nästa gång blandar vi nog i kokos i degen, för att få lite struktur. Familjens betyg är 7,25/10.

Näringsvärde syltkakor: 499kcal/100g. 5.6g protein, 48.3g kolhydrater, 32.1g fett,. Kalorifördelning 4% protein, 38% kolhydrater,  57% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Ping: Mördegsgömmor « Trollcaféet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s