RSS Flöde

Tricolorer – mandelmassa och apelsinkola

Det här är ett gammalt recept. Julgodis som jag växte upp med. Då gjordes det med choklad mellan lagren av mandelmassa. När det sedan visade sig att det var choklad jag inte tål blev det annat mellan lagren. En vanlig variant är smält nougat, en annan är apelsinkola. I år bestämde vi att det är apelsinkolans tur, efter flera år med nougat. Det gäller att variera sitt godis lite.

mandelmassa – 677g
karamellfärg, tre färger
smör – 100g
sirap – 70g
socker – 90g
vetemjöl – 28g
juice från en halv apelsin – 56g

Dela mandelmassan i tre ungefär lika stora delar. Färga in var del med karamellfärg av eget val. Tänk på att använda plasthandskar, karamellfärg sätter sig i skinnet! Kavla ut var bit färgad mandelmassa mellan två bakplåtspapper så du har tre hyfsat likadana plattor, ca 2-3 mm tjocka.
Lägg i alla övriga ingredienser i en kastrull och koka ihop till ca 115 grader. Det går ganska snabbt med den här kolan, jag tror det beror på vetemjölet på något vis.
Häll på hälften av kolasmeten på en av mandelmasseplattorna och bred ut så det täcker hela. Lägg på en av de andra plattorna. Häll på resten av smeten, bred ut och lägg på den sista. Låt detta stå och stelna helt. Skär sedan upp hela kakan i små fyrkantiga bitar. 2012_11_25_img_4783Kanterna, som inte har alla tre färger eller kola överallt, brukar vi rulla till bollar och lägga med som extragodisar. De är inte lika snygga men smakar lika bra.2012_11_25_img_4821

Näringsvärde: 463 kcal/100g. 7.2g protein, 53.4g kolhydrater och 24.4g fett. Energifördelning: 6% protein, 46% kolhydrater, 47% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s