RSS Flöde

Whiskyknäck

Knäck är obligatoriskt till jul. Det är riktigt gott och knäcken ska vara så hård att den knappt går att bita i. Då är den finast. Den här knäcken har en lite annorlunda ton då den smakar rökigt av whisky. All alkohol har dock kokat bort, så den är helt okej för barn att äta. Receptet hittade jag från början på Allt om mat‘s site men det är lite ändringar såklart.

2 dl grädde – 213g
2 dl ljus sirap – 268g
2 dl strösocker – 176g
1 dl rökig whisky – 90g
1 msk smör – 19g
2 dl hackade pistagenötter – 163g

Blanda grädde, sirap, socker och whisky i en stor kastrull eller gryta. Koka upp och låt koka så hårt det går utan att pösa över tills smeten når 124 grader. Det tar några timmar. Man vet att det är på gång när smeten börjar ”släppa” från kastrullkanten när man rör. När värmen är hög nog, dra smeten från värmen, rör i smöret och sedan de hackade nötterna. Klicka upp i knäckformar eller häll ut på smörpapper och låt kallna. Skär den upphällda knäcken i bitar innan den är helt hård.2012_11_25_img_4794 Slå in bitarna i smörpapper, plast eller folie, så de inte klibbar ihop med varandra.

Näringsvärden: 547kcal/100g. 6.2g protein, 70.7g kolhydrater, 27.8g fett. Kalorifördelning 4% protein, 51% kolhydrater,  45% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Åh guud så gott det där verkar. Det där med whisky i smeten måste jag prova snarast!
    Tack för tipset!

    Svara
  2. Ping: Kakor med knäck « Trollcaféet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s