RSS Flöde

Pepparkaksrulltårta

Glad lucia alla läsare! Hoppas ni blivit lussade för på alla de sätt. För egen del är jag uppvuxen med Lussegubbar den 12/12, på lusseafton. Det är en jättegammal tradition att man klädde ut sig och gick runt i byn och sjöng i alla hus. För detta fick man lite godis eller nån kaka eller så. Lite som det amerika-stylade Halloween har blivit. Fast vi gjorde inget bus, vi bara sjöng lusse lelle för de som öppnade. Med åren blev lussandet mer fest, och man drog runt på stan utklädd istället. Jag har strögat runt i stan hemma både utklädd till kossa och till bonde. Vanligast var dock hela masker. Det gällde att inte säga nåt, så ingen kunde känna igen en på rösten. Men tyvärr är den seden nära nog utdöd även i Tidaholm idag.

Men idag firar vi istället lucia. Och på lucia ska man äta pepparkakor med ädelost. Men det har vi inte bakat ännu! Så istället gör vi en mjukpepparkaka och fyller med ädelostcreme. Det går inte av för hackor och kan pigga upp det tröttaste luciatåg.

3 ägg – 146g
0.5 dl strösocker – 39g
2 dl vetemjöl – 119g
1 tsk bakpulver – 6g
2 tsk malen kanel – 7g
2 msk malen kardemumma – 10g
2 tsk malen nejlika – 5g
1 tsk malen ingefära – 3g
1 dl honung – 150g
1 msk vatten – 15g
1 bit gräddädel – 138g
1 burk philadelphia light – 198g
1.5 dl vispgrädde – 154g

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.2012_11_30_img_4947 Blanda mjöl med bakpulver och kryddor och rör ner i smeten. Tillsätt houng och vatten och blanda snabbt ihop. Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper2012_11_30_img_4966 och grädda i ca 5 minuter i 250 grader. Känn med en provsticka att kakan är torr. Tippa upp den på sockrat bakplåtspapper direkt och dra bort bakplåtspappret från kakan. Låt den svalna helt. Gör under tiden ädelostcremen.
Vispa grädden till ett mjukt fluff. Blanda philadelphiaosten med ädelosten och rör ner i grädden. Vispa lite till med elvisp så allt blandas. Låt gärna stå kallt lite medan kakan svalnar. Bred sedan på ädelcremen på kakbottenExif_JPEG_PICTURE och rulla ihop från ena långsidan.Exif_JPEG_PICTURE Skär i skivor och servera med glögg.

Vi gjorde misstaget att låta kakbotten ligga för länge innan vi bredde på cremen. Pga tidsnöd bakade vi kakbotten en dag och gjorde klart det hela nästa. Då var botten väl hård och lite torr. Men den var ändå god till glöggen och vi kommer göra den fler gånger. Trollfar gillar inte ädelost men tyckte ändå att detta gick bra att äta.Exif_JPEG_PICTURE

Näringsvärden: 386 kcal/100g. 11.7g protein, 39.2g kolhydrater, 19.9g fett. Kalorifördelning 12% protein, 41% kolhydrater, 47% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Ping: 19:e december

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s