RSS Flöde

Ballerinor

Lilltrollet har en stor passion för balett. Hon dansar fram hela tiden. Så när första terminen på danskurs förgylldes med en avslutningsföreställning på teatern fick hon ett paket ballerinakakor. Men, sånna kan ju inte mammatrollet äta, det är ju choklad i dem. Vad gör man då? Jo, vi bakar våra egna ballerinakakor! Efter eget huvud, med sådant vi alla gillar i deg och fyllning. För att fira Lilltrollets debut på scenen fick de formen av små fötter, ballerinafötter. Men för att vara rättvisa bakade vi även ballerina-katter till Stortrollet och lite andra varianter.

8dl vetemjöl plus ca 1 dl för utkavlingen  – 412g
300g smör – 296g
1.5 dl farin – 120g
2 ägg – 114g
en slatt kokos (det var 65g, vad som var kvar i påsen, jag mätte det inte)
nougat – 250g

Blanda vetemjöl, farin och kokos med smöret till en smulig massa.Exif_JPEG_PICTURE Arbeta in äggen snabbt, det är lättast med en gaffel. Låt degen ligga kallt i en plastpåse en stund. Kavla sedan ut den till 1-2 mm tjocklek på mjölat bakbord. Det går åt mjöl, och vänd ofta, den klibbar väldigt lätt.  Stansa ut kakor med favoritmåtten, vi använde flera olika.Exif_JPEG_PICTURE Gör hål i hälften av kakorna med ett mindre mått. Om figuren inte är symetrisk så vänd kakorna åt olika håll på plåten, för att kunna lägga ihop dem baksida mot baksida. När det gällde fötterna tänkte vi även på att göra hålen variernde i höger och vänsterfoten. Grädda kakorna i 175 grader ca 5-7 minuter. Låt kallna på galler. När kakorna är helt kalla läggs de ihop med smält nougat emellan. Nougaten smältes i vattenbad och breds på kakorna. Ställ dem kallt för att stelna innan de serveras.2012-12-02 005

Näringsvärden: 478 kcal/100g. 6.1g protein, 44.4g kolhydrater, 31.1g fett. Kalorifördelning 5% protein, 37% kolhydrater,  58% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s