RSS Flöde

Vörtbröd till far

Trollfar är inte bara en jättebra fotograf och fantastisk koder. Han tar visserligen de flesta av bilderna som används här på Trollcafeet, och det är han som byggt kaloriräknaren som länkas i vart inlägg. Men, han är även den enda i familjen som äter vörtbröd med nån större förtjusning. Alltså måste han ju föräras med ett sådant bröd. Även den här gången kom receptet från tidningen Hembakat som visat sig vara en riktig guldgruva.

5 dl vetemjöl – 283g
2 dl rågmjöl – 105g
0,75 msk pomerans – 4g
1 krm ingefära – 0,5g
1 krm nejlika – 1g
2 tsk bikarbonat – 12g
1 tsk salt – 7g
2 dl porter – 178g
2 dl yoghurt – 191g
2 msk brödsirap – 40g
0,5 dl lingonsylt – 81g

Blanda alla torra varor väl. Rör sedan i de våtaExif_JPEG_PICTURE och arbeta ihop till en mjuk deg. Häll upp den i en brödform med bakplåtspapper i. Grädda på nedersta falsen i 200 grader tills limpan är torr när man sticker den med provsticka. Det tar ca 45-60 min. Tippa upp limpan på en bakhandduk, ta loss bakplåtspappert och låt limpan svalna i handduken.2012_12_02_img_5008

Trollfar tyckte att det var ett bra bröd, men det hade kunnat få smakat mer. Att det inte var ett jäst-bröd utan ”sodabröd” var inte heller helt rätt. Dessutom glömde jag ju att han vill ha russin i brödet, så det måste åtgärdas till nästa gång. Det fick betyget 6/10.

Näringsvärden: 232 kcal/100g. 5.7g protein, 44.4g kolhydrater, 4.0g fett. Kalorifördelning 10% protein, 75% kolhydrater, 15% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s