RSS Flöde

Frukt- och nötbröd

Jag hittade ett recept i Coops senaste broschyr som jag var tvungen att testa. Ett filmjölksbröd med massor av frukt och nötter i. Säga vad man vill, men det var inte billigt! Botanisera runt bland de torkade frukterna på ICA är kul men gör hål i plånboken. Men det får det vara värt, för brödet blev jättegott!

2 dl rågmjöl – 103g
4 dl vetemjöl – 230g
1,5 tsk salt – 11g
mandel – 9g
cashewnötter – 50g
valnötter – 19g
solrosfrön – 60g
pumpafrön – 75g
linfrön – 55g
pecannötter – 20g
torkade aprikoser – 71g
torkade jordgubbar – 71g
torkade blåbär – 27g
torkade tranbär – 34g
torkad banan – 24g
torkat äpple – 75g
5 dl filmjölk – 522g
1 tsk bikarbonat – 5g
1 dl honung – 155g

Börja med att hacka nötterna och blanda dessa med mjölen och saltet. Skär frukten i mindre bitar om det är stort och tippa i mjölblandningen ihop med honungen. Blanda ihop bikarbonaten med filmjölken och rör ner detta i de torra varorna. Smeten blir lösare än man tror.

Lägg ett bakplåtspapper i en brödform, ca 1.5 liter, och häll upp smeten där.2012_11_23_img_4693 Grädda långt ner i ugnen, 175 grader, i ca 2 timmar. Om brödet blir mörkt kan man skydda det genom att ställa en plåt över. Lyft brödet ur formen så snart det tagits ut, och låt det svalna inlidat i bakhandduk.

Vi åt brödet först morgonen efteråt. Det var väldigt gott och saftigt men kompakt och tungt.2012_11_24_img_4732 Påminner lite om brittisk fruktkaka, på ett för mig positivt sätt. Trollen gillar inte brödet, de tycker inte alls om nånting med torkade aprikoser. Det är inte ett bröd man äter med marmelad på, men med ost är det väldigt gott. Passar bra till frukost, eftersom det är mycket energi. Jag tror att det är fantastiskt gott med en skiva julskinka och senap på juldagens morgon.

Näringsvärden: 292kcal/100g. 8.0g protein, 39.5g kolhydrater, 10.6g fett. Kalorifördelning 11% protein, 55% kolhydrater,  33% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s