RSS Flöde

Wasabilax med potatis/jordärtskockemos och gratinerade tomater

Gott slut, kära läsare! Här firar vi in det nya året med trollens mormor. Det blir julmat, hur udda verkar inte det? Om man istället vill ha en lyxig middag tipsar vi om detta. Lax smaksatt med wasabi och vitlök, serverad med ett fluffigt mos av potatis och jordärtskockor samt gratinerade tomater.

del av laxsida – 1290g
wasabi – 16g
vitlök – 18g
en burk kräftstjärtar – 180g

4 tomater – 277g
svartpeppar – 2g
riven ost – 30g

King Edvard – 911g
jordärtskocka – 327g
salt – 10g
smör – 40g
mjölk – 241g

Lägg laxen i en form med skinnsidan ner. Bred på wasabi. Skiva vitlöken och fördela den samt kräftrumparna över fisken. Baka i ugnen på 175 grader. Ta ut formen när fisken är nästan klar. Dela tomaterna på mitten och lägg dem runt fisken. Strö över svartpeppar och riven ost.2012_12_01_img_4988 Baka i ugnen igen tills fisken är klar och osten fått fin färg.

Skala potatisen och skär den i små bitar. Skala även jordärtskockorna och lägg dem i samma gryta som potatisen. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är klar. Mosa allt med en stomp (mosa-stöt kallar vi det ioförsig), rör i en klick smör. Värm mjölken och vispa ner i moset, så det blir fluffigt.
Servera fisken, tomaten och moset med en sallad, eller som här med några skivade rädisor. Avnjut med en sval öl eller kall cider, helst torr. Men det går såklart även bra att dricka mjölk till!2012_12_01_img_4996

Näringsvärden lax: 168kcal/100g. 17.7g protein, 1.0g kolhydrater, 10.5g fett. Kalorifördelning 42% protein, 2% kolhydrater,  56% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden tomater: 61kcal/100g. 3.0g protein, 3.8g kolhydrater, 3.5g fett. Kalorifördelning 21% protein, 26% kolhydrater,  56% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden mos: 92kcal/100g. 2.1g protein, 13.9g kolhydrater, 2.7g fett. Kalorifördelning 9% protein, 63% kolhydrater,  27% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s