RSS Flöde

Pepparkaksbanoffi

Postat den

Banoffi är en svaghet i den här familjen. Kombinationen kola, bananer och grädde är livsfarlig. Det måste ju bli gott. Så, när vi bakade en banoffi i början av november började trollmor och trolltöserna fundera på om det inte borde gå att göra med pepparkakor istället för med digestive? En juligare variant, ett alternativ till Ris á la Malta på julafton. Vi bestämde oss för att komma ihåg detta. Så när svärmor frågade om vi kunde ordna en efterrätt, som vi brukar, så var det inget snack om vad vi skulle göra.

Så kom dagen innan julafton. Lite fundersamma var vi allt, skulle det funka? Går pepparkakor och banan ihop? Vi googlade och sökte, men ingen verkar ha gjort det tidigare. Men, det kändes som en alltför bra idé för att bara kasta bort, så vi bestämde oss för att testa. Och gissa om vi blev nöjda! Pepparkakebanoffi är mycket godare än vanlig banoffi! Att ingen har testat det tidigare är ett mysterium, men visar att matbloggarvärlden ändå har något att lära av oss på Trollcaféet. Så här är receptet på den bästa efterrätten hittills:

1 burk köpe-pepparkakor – 420g
1 sats egen kolasås (recept nedan) – 895g
3 bananer – 257g
2 tsk kanel – 3g
4 dl vispgrädde – 397g

Kolasås:
smör – 79g
2 dl ljus sirap – 310g
5 dl farin – 356g
5 dl grädde – 496g
0.5 dl glögg – 80g

Börja med kolasåsen, den tar längst tid. Blanda alla ingredienser i en rymlig gryta med tjock botten. När såsen börjar koka är det lätt att den kokar över, så håll koll och sänk värmen tidigt. Bättre att börja med låg värme och höja när kokandet stabiliserat sig. Låt såsen så och puttra lite lagom hårt tills den når ca 112-116 grader, då blir kolan lagom hård. Den får inte vara för hård, då går det inte att ta sig genom den, men inte heller så mjuk att den rinner.

Under tiden som kolasåsen kokar krossas pepparkakorna till smulor och fördelas i en stor eller två mindre formar. Vi använde springformar, men det var ganska onödigt. Det går inte att ta loss formen från banoffin om kolan fastnat i kanterna, så vanlig form är lika bra.

När kolasåsen är färdigkokad hälls den över pepparkakssmulornaExif_JPEG_PICTURE och får kallna lite. Då passar man på att skära bananerna i skivor, 3-4 mm tjocka. Dessa placeras sedan ut på kolasåsen, så de sjunker ner lite i kolan.Exif_JPEG_PICTURE Låt allt kallna helt innan grädden vispas och breds på. Innan vi bredde på grädden pudrade vi lite kanel över bananerna, för än mer julig smak.

På julafton var det dags att smaka av det här. Efter att julbordet var avnjutet, stortrollet spelat saxofon för helafamiljen och tomten delat ut mängder av julklappar var det dags för ”efterrätt” och fika. Svärmor hade gjort godis, likaså ena svägerskan. Och så tog vi fram efterrätten. Alla blev förtjusta. Andra svägerskan kunde inte begripa att det kunde finnas en så läcker efterrätt som hon inte hört talas om. Svärfar var lyrisk. Trollfar själv sa att det här var bättre än vanlig banoffi.Exif_JPEG_PICTURE Familjens betyg: 8.0/10

Näringsvärden kolasås: 540kcal/100g. 1.2g protein, 67.8g kolhydrater, 29.4g fett. Kalorifördelning 1% protein, 50% kolhydrater,  49% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden banoffi: 413kcal/100g. 2.2g protein, 47.3g kolhydrater, 23.9g fett. Kalorifördelning 2% protein, 46% kolhydrater,  52% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Ljuvligt!! Kan tänka mig att den blev god!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s