RSS Flöde

Pulled beef och rotsakslåda

Postat den

För ett tag sen testade vi att göra pulled pork och blev väldigt nöjda med det. Nu kändes det att det var dax att testa samma sak fast med nötkött. Pulled beef måste det ju bli då. Till detta ville vi testa en rotsakslåda, allt vad rotfrukter heter är så bra i pris just nu. Resultatet blev väldigt trevligt.

Köttet som ska kokas sakta behöver en ganska kraftig sås. Många recept säger att man ska använda grillsåser men jag tycker det är bättre att göra sin egen. Jag baserade min på krossade tomater och porter med vitlök och chili.

Pulled beef-sås:
1 burk krossade tomater – 513g
2dl porter – 178g
1msk liquid smoke – 20g
hel grönpeppar – 1g
vitlök – 24g
chili – 23g

fransyska 1.321 kg
salt – 4g

Häll tomater och porter i en stor stekgryta där köttbiten ryms. Ta i grönpeppar och liquid smoke. Kärna ur chilin och dela den samt vitlöken i bitar som läggs i såsen. Salta på köttet runt om och lägg ner det i grytan.2012_11_23_img_4705 Ställ allt i ugnen i 100 grader och låt det stå några timmar. Du vet att det är klart när köttet kan dras isär med två gafflar. Det tog ca 6 timmar för vår köttbit. Håll köttet varmt och häll av såsen. Den kan med fördel mixas med stavmixer för att bli slätare.

Näringsvärden: 36kcal/100g. 1.2g protein, 7.5g kolhydrater, 1.3g fett. Kalorifördelning 10% protein, 64% kolhydrater,  25% fett. Beräkna själv!

Rotsakslåda:

3-4 morötter – 203g
1 palsternacka – 180g
1 rödbeta – 200g
potatis – 464g
rädisor – 89g
jordärtskockor – 283g
1 lök – 203g
vitlök – 9g
pepparrot – 48g
riven ost – 128g
salt

Alla rotsaker skalas och rivs grovt. Vi använde rivsatsen till assistenten, det går så snabbt.2012_11_23_img_4713 Allt blandades sedan i en ungsfast form, saltades, riven ost spreds över och det hela bakades i ugnen på 200 grader, ca 25-30 min.

Näringsvärden: 72cal/100g. 3.6g protein, 10.1g kolhydrater, 1.3g fett. Kalorifördelning 22% protein, 61% kolhydrater, 18% fett. Beräkna själv!

2012_11_24_img_4743Rotsakslådan blev väldigt stark, funderade på om det var pepparroten som slog igenom, men det var liksom inte pepparrotsstarkt. Kan varit väldigt starka rädisor kanske. Lådan hade även mått bra av lite mer salt, men det är ju lätt att lösa på tallriken.

Annonser

»

  1. Jag har aldrig pulled pork/beef, men det finns gott om det bloggarna runt. Det verkar supergott, får ta och göra det en dag!!! Och vilken spännande rotsakslåda!!!

    Svara
  2. Haha, jag har aldrig ätit pulled pork/beef skulle det stå!!;)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s