RSS Flöde

Banan- och kiwikaka

Postat den

Trollcaféet har varit med på ”månadens sötsak” en gång tidigare, i november. Trollen väntade envetet på att få ett tema för december, men Tea på ”söta saker” hoppade över den månaden. Så när årskiftet väl var passerat blev det ivrig väntan på ett tema för januari. I fredags dök det upp, mjuka kakor. Genast började planerna snurra. Vad skulle vi hitta på? Tänka utanför kakburken och göra några mjuk-sega kakor? En hård kaka med mjukt inre? Eller bara vara traditionella och göra en vanlig mjuk kaka? Trollmamma valde det sistnämnda, ibland är det bara jobbigt att tolka allt ett par varv extra. Så vad skulle vi göra för mjuk kaka? Vi hade bananer att ta vara på, men det kändes ganska vanligt. Och dessutom var det ju Teas eget förslag på sötsak. Vi undersökte fruktskålen lite till. Det låg några kiwi där, som såg ganska trötta ut. De behövde göras åt. Kan man blanda banan och kiwi? Nja, kanske, men näe, inte i samma smet… Men, om man gör en smet av var o blandar ihop? Det lät som en skoj variant. Så här är den.2013_01_06__mg_5715_640 Trollcaféets bidrag till januari månads sötsak.

3 ägg – 165g
3 dl strösocker – 294g
smör – 79g
4.5 dl vetemjöl – 253g
2 tsk bakpulver – 11g
3 bananer – 274
3 kiwi – 145g
2 droppar gul karamellfärg (behövs inte) – 0g
1 droppe grön karamellfärg – 0g
kokosflingor – 25g

Vispa ägg och socker länge, så det blir rejält pösigt. Ju längre desto bättre. Mosa under tiden bananerna och kiwierna var för sig. Stavmixer är väldigt smidigt för mosandet, det skvätter lite, men går bus-snabbt. Exif_JPEG_PICTURESmält smöret i en sockerkaksform, pensla den med det smälta smöret, det som blir över hälls i smeten. Bröa formen med kokosflingor. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en egen skål och rör ner ihop med det smälta smöret i äggsmeten. Ta över en del av smeten till en annan bytta för att blanda med kiwi. Rör ner bananmoset i den smet som är kvar i startskålen, färga eventuellt med ett par droppar gul färg. Det märks inte när kakan blir klar eftersom bananen färgar den brun ändå, men så långt tänkte inte vi. Häll upp banansmeten i sockerkaksformen och fördela jämnt.
Vispa sedan ihop den undantagna smeten med kiwimoset. Denna smet färgade vi med en droppe grön karamellfärg, den gamla sorten. Den som verkligen var grön och som det gick att få en droppe i taget från. Hittade en sån flaska när vi städade skåpet, men karamellfärg står sig visst i evighet. Smeten fick den rätta kiwigröna färgen.
Häll denna smet över banansmeten i kakformen.Exif_JPEG_PICTURE De kommer blanda sig lite, men rör inget. Det ska inte bli tigerkaka utan vara två skikt.
Ställ in kakan i förvärmd ugn, 175 grader, långt ner i ugnen. Grädda ca 45 min, tills kakan är torr när man sticker den. Stjälp upp den på ett smörgåspapper och låt kallna med formen över.

Till serveringen skar vi kakan i skivor som spritsades med vispad grädde och garnerades med en kiwiskiva och en bananskiva. Dock var den väldigt fin, och god, att ätas naturell till bara en kopp kaffe. Då framkommer även den läckra färgskiftningen som blev.2013_01_06__mg_5731_640

Näringsvärden: 320 kcal/100g. 4.9g protein, 52.9g kolhydrater, 9.7g fett. Kalorifördelning 6% protein, 66% kolhydrater, 27% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Ping: En kavalkad av mjuka kakor | Söta saker

  2. Vilken cool kaka, har aldrig blandat kiwi i en kaka någon gång, men det låter väldigt spännande!

    Svara
  3. Vad god den ser ut! Har aldrig hört talas om något recept där man blandar kiwi i själva smeten, häftigt! :)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s