RSS Flöde

Köttfärssås a’ la Trollfamiljen

Efter jul längtades det efter vanlig mat. Så vanlig som mat kan bli. Då ligger köttfärssås bra till. Det måste vara nåt av svensk standardmat. Alla gillar det, per definition. Fast trollens kompisar brukar tycka vår köttfärssås är konstig. Vi har så mycket annat i den, som de inte har hemma hos sig. Tja, det kanske är bra att öppna ögonen för att allt inte måste vara så enformigt alltid. I trollfamiljen gillar vi att blanda ner mycket i våra röror, och såväl köttfärssås som korvstroganoff måste räknas som röror. Här är en helt vanlig, trollig köttfärssås:

olivolja – 26g
1 gul lök – 162g
vitlök – 19g
chili – 35g
nötfärs – 1587g
2 burkar champinjoner – 275g
1 burk krossade tomater – 491g
1 burk passerade tomater – 497g
1 burk kikärtor – 251g
1 burk strimlade bambskott – 144g
ärtor – 197g
majs – 109g
1 liten burk oliver – 126g
2 små morötter – 98g
1 burk crème fraiche light tomat och örter – 194g
salt – 3g
svartpeppar – 4g
timjan – 2g
soya – 59g
sambal oelek – 4g
oystersås – 39g
honung – 17g
tabasco – 1g

Häll oljan i en stor stekgryta. Hacka lök, vitlök och chili fint. Jag fuskade och använde hackemaskinen, det går snabbare än att hacka med kniv. Detta fräses sedan i oljan. Häv i köttfärsen i grytan och stek den, samma sak med champinjonerna. Häll sedan i krossade och passerade tomater. Man kan såklart ta två burkar av en och samma sorts tomater, men jag tycker det blir bäst med en burk av varje. Låt köttfärsen och grönsakerna puttra lite i tomaterna medan kikärtorna och bambuskotten hälls av och sköljs samt oliverna skärs upp i mindre bitar, Häll i dessa i grytan och rör om.Exif_JPEG_PICTURE Häll sedan i ärtor och majs. Vi använder helst fryst majs och ärtor, men det går såklart att använda de på burk med. Morötterna skalas och hyvlas i med osthyveln. Det blir lagom tjocka skivor på det viset. Låt hela grytan stå och puttra på låg värme medan resten av maten blir klar.Exif_JPEG_PICTURE Vi kokade pasta till vår middag, som även trollens farmor och farfar skulle bjudas på. När pastan var nästan klar hällde vi i crème fraichen och kryddade med salt, svartpeppar, timjan, soya, sambal oelek och oystersås. Såsen kändes dock för mesig och smaklös, så vi testade att locka fram smakerna bättre med lite honung och en skvätt tabasco. Det funkar nästan alltid, och även den här gången. Lagom till att trollfars föräldrar klev in var maten klar, och vi kunde sätta oss att äta. Pasta och köttfärssås med en grön sallad och lite riven ost, svårare än så behöver det inte vara att bjuda på middag.2013_01_06__mg_5705

Näringsvärde: 139kcal/100g. 12.4g protein, 7.2g kolhydrater, 7.8g fett,. Kalorifördelning 33% protein, 19% kolhydrater, 47% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s