RSS Flöde

Rödbetsbröd

Så var det dags att baka bröd igen. Det blir ganska tätt mellan baken, så nu bestämde jag mig för att göra två limpor på en gång. Kan ju lägga en i frysen, och ha om det blir akut slut nån dag. Eller bara för att slippa baka varannan dag. Den här gången var jag sugen på att göra bröd med rotsaker. Rödbetor har ju en underbar färg, så det måste ju bli bra i bröd. LillTrollet ville ha i morot också, så det fick åka med en morot i rivjärnet. Eftersom rödbeta och morot är så söta i sig själva tog jag ingen sirap eller honung i brödet, som ett test att få ner energinivåerna lite bättre.

7 dl Rågmjöl – 349g
7 dl Grahamsmjöl – 429g
2 dl fiberhavregryn – 67g
2 dl rågflingor – 80g
2 dl solroskärnor – 109g
2 dl linfrön – 157g
4 tsk bikarbonat – 24g
2 tsk salt – 15g
2 stora rödbetor – 409g
1 morot – 74g
1 l filmjölk – 1047g

Som vanligt börjar man med att blanda de torra varorna. Mjöl, gryn, frön, salt och bikarbonat blandas ihop väl. Därefter rörde vi ner riven morot och rödbetor.2013_01_10_img_0833 Filmjölken blandades ner, en hel paket på en gång, och allt rördes samman till en röd, smidig deg/smet. Denna hälldes sedan upp i två brödformar.2013_01_10_img_0856 Jag har en form av silikon som funkar bra till bröd, den behöver inte smörjas. I den traditionella formen la jag ett evighetsplåtpapper, så är det lätt att få ur brödet sen. Båda formarna ställdes i ugnen, på nedersta falsen i ca 180 grader. Där fick det stå ca 90 min, tills det inte längre var kladdigt när jag stack det med en grillpinne. Provstickor i all ära, men grillpinnar är suvve till att kolla bröd! Väl färdigbakade fick limporna svalna inlindade i bakhanddukar tills det var dags att äta kvällsmat och provsmaka dem.2013_01_17__mg_6011

Näringsvärden: 203kcal/100g. 8.1g protein, 26.3g kolhydrater, 6.4g fett. Kalorifördelning 17% protein, 54% kolhydrater, 29% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. jag borde verkligen bli bättre på att baka mitt eget bröd, det är ju så mycket godare än de där bröden man köper som heter javisst och jaha och längtan och önskan och blablabla, och så vet man vad det är i också… ser jättegott ut!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s