RSS Flöde

Jobblimpa

Projektet att hålla oss med hembakat bröd fortsätter. Basreceptet är ganska fastslaget nu, och det blir två limpor var gång. Det är bra att ha bröd i frysen. Den här versionen bygger på de russin, tranbär och valnötter som jag fick av jobbet. Det är nån form av ironi i att de påsar som skulle symbolisera den nya energin i företaget kommer med i brödet med lägst energi-innehåll hittills. Jag tänker inte ens försöka analysera vad det kan betyda.

3 dl fyrkornskross – 242g
6 dl grahamsmjöl – 342g
6 dl rågmjöl – 306g
2 tsk bikarbonat – 11g
2 tsk salt – 12g
gula russin – 55g
tranbär – 60g
valnötter – 54g
1.5 dl filmjölk – 135g
7 dl lättyoghurt – 750g
1.5 dl grekisk yoghurt – 175g

Lägg fyrkornskrossen i blöt i en bunke över natten eller dan, ca 8-10 timmar. De sväller då till ca 6 dl. Lägg russin och tranbär i blöt för sig, så drar de åt sig vätska och blir saftigare i brödet. När bakandet startar hälls vattnet av krossen och bären.
Blanda fyrkornskrossen med mjöl, bikarbonat och salt. Rör ner de blötlagda bärenExif_JPEG_PICTURE och valnötterna. Häll i fil och yoghurt och arbeta ihop till en smet. Jag hade några slattar att avsluta, därav kombinationen av degvätska.
Fördela smeten i två brödformar. Jag har som vanligt en i silikon och en med evighetsbakpapper. Grädda bröden i 175 grader tills det når 96 grader invändigt. Det var fortfarande lite kladdigt då, men kändes ändå klart. Tog nästan två timmar för mina limpor. Låt bröden kallna i bakdukar och frys in ena limpan när de kallnat.

Det blev ett väldigt saftigt bröd med lagom sötma från de torkade bären. Jag hade föredragit om det varit mer nötter, men nu var det allt som var i påsen.2013_01_17__mg_6022

Näringsvärden: 200kcal/100g. 9.4g protein, 33.0g kolhydrater, 4.2g fett. Kalorifördelning 18% protein, 64% kolhydrater,  18% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Det där brödet är det enda bröd jag kan baka. Så himla gott!
    Trevlig helg :)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s