RSS Flöde

Ytte-pytte-semlor

Så var det semledags då. Semlorna har sålts i butik sen innan jul, men Trollmor är grymt konservativ ibland. Envis också. Så det kommer inga semlor in före fastlagssöndagen. Så är det bara. Så har man tre dagar på sig att äta sånna där kleggiga bullar. Fast enligt trollens farmor åt man förr semlor var tisdag från fettisdan till påsk. Eftersom man inte åt kött under fastan åt man bröd istället. Var mandelmassan och grädden kommer in är inte helt säkert, men hur som helst är det fel att äta dem innan fastlagssöndagen. Så det så!
Egentligen gillar inte trollmor semlor alls. Men det hör ju till, så det görs semlor ändå. Den här gången skulle de såklart bakas hemma. Och mandelmassan skulle även den tillverkas från grunden. Tur det inte finns nån ko i trollfamiljen, för då hade det nog varit egen grädde med. Nu fick det duga med lokalt producerad grädde istället. Planen blev att göra smååååå semlor. De blev så små att trollfar undrade om det var ett skämt. Jaja, han får väl ta desto fler då! Receptet på minisemlorna kommer från tidningen Hembakat 1/13. Ja, trollmor är nästan kär i de tidningarna, massor kul att göra!

75g smör – 75g
2.5 dl mjölk – 251g
0.5 pkt jäst för söta degar – 23g
0.75 dl socker – 69g
1 krm salt – 2g
1 tsk malen kardemumma – 2g
1.5 tsk bakpulver – 7g
7-8 dl vetemjöl – 405g
ca 2 dl vetemjöl special – 129g

Smält smöret och blanda i mjölken. Kolla temperaturen, den ska bara vara fingerljummen. Vi fick låta vår svalna lite. Smula ner jästen i degbunken och häll på degvätskan. Rör så jästen löser upp sig. Blanda socker, salt, kardemumma och bakpulver och häll ner i smeten. Rör i mjölet, lite i taget. Det vanliga vetemjölet tog slut, så vi fick fortsätta med vetemjöl special. Rör till det är en smidig degklump som släpper taget om rörskål och verktyg. Låt jäsa 45-50 min under lock.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Vi behövde inte arbeta in mer mjöl, men det kan behövas, känn på degen. Dela upp degen i småklickar, var och en väger mellan 20g och 30g, de flesta ca 25g.2013_02_09__mg_6328 Rulla bollar och lägg ut på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare 30 min under handduk.
Pensla bollarna med uppvispat ägg2013_02_09__mg_6337 och grädda i 225 grader mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt bullarna kallna.

Näringsvärden semlebullar: 331kcal/100g. 8.3g protein, 53.3g kolhydrater, 9.2g fett. Kalorifördelning 10% protein, 65% kolhydrater,  25% fett. Beräkna själv!

Själva konstruktionen av semlan är egentligen självförklarande om man sett en semla i genomskärning…

semlebullar – 566g
mandelmassa – 493g
grädde – 208g
florsocker – 7g

Skär av ett lock på var semlebulle. Plocka ur inkromet så det blir ett hål.
Så var det dags att göra fyllningen. Mandelmassa är faktiskt busenkelt att göra själv. Man bara mal mandel och blandar lika med florsocker. Skålla mandeln behövs inte, det gör inget om det är lite färg på den och skalet smakar ju inte illa. Hackar man ihop mandel och florsocker i matberedare behövs inte vatten ens, annars kan man få tillsätta lite vatten för att få en smidig massa. Till semlorna ska även inkromet från bullarna vara med, så det gick åt lite mer vatten för det. För att få än bättre smak tog vi i en tesked vaniljsocker, men det är inte ett måste.

mald mandel – 152g
florsocker – 152g
vaniljsocker –  3g
semleinkrom – 102g
vatten – 112g

Näringsvärden mandelmassa: 358kcal/100g. 7.5g protein, 44.0g kolhydrater, 17.0g fett. Kalorifördelning 8% protein, 49% kolhydrater,  43% fett. Beräkna själv!

Tryck ner mandelmassan i semlans hål så det blir helt fyllt. Vispa grädde och spritsa över hela semlan2013-02-10__mg_6382 och inkromet. Lägg på locket igen och pudra över florsocker.2013-02-10__mg_6405

Se till att verkligen ta florsocker uppepå. En gång gjorde Trollmor fel och lyckades ta potatismjöl istället. Det blev ganska fadda semlor

Näringsvärden semlor: 346kcal/100g. 6.9g protein, 41.8g kolhydrater, 16.9g fett. Kalorifördelning 8% protein, 48% kolhydrater,  44% fett. Beräkna själv!

Eftersom det blev väldigt många semlor tar trollmamma med de som räknats på här till jobbet för att bjussa på. Trollmor har nämligen jobbat tre år på samma företag, vilket är rekord. Det måste så klart firas. Och alla orsaker att bjuda på fika är bra orsaker, eller hur?

Annonser

»

  1. Semlor är något jag lärt mig tycka om. Små är ännu bättre!

    Svara
  2. De ser goda ut, men undrar hur små de egentligen var?

    Svara
    • Tja, en ofylld bulle vägde ungefär 20g, vägde dem aldrig med fyllning. De va kanske 5cm i diameter. Inte riktigt munsbitar, två-tre tuggor ungefär. Du kan ju jämföra med brödpenseln.

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s