RSS Flöde

Lördagsgodis – ciderkokta musslor med nötsmör

Vi gjorde en fisksoppa härom sistens. Far i huset hade köpt hem alla ingredienser, men han glömde bort att säga till att det fanns färska blåmusslor. Så när vi kom så långt att fisken skulle i soppan, var det inte riktigt läge att börja borsta och skölja musslor. De fick istället sparas till kvällsmat. Soppan blev fantastisk ändå och förväntningarna på kvällsmaten höga. Trollmor surfade runt på musselrecept och stal lite inspiration här och lite där. Men det mesta blev från eget huvud ändå.

Det här receptet är inte energiberäknat. Fyyy trollmamma! Men, det beror helt på att vi missade att väga om musslorna när de av kokade och delade. Alltså vet jag inte förhållandet musslor/smaksmör och en energiberäkning skulle bli helt missvisande. Då är det bättre att inte ta med den. Maten var bara för smarrig för att undanhålla er receptet för en så korkad miss!

Ett nät musslor – 768g m skal
En flaska torr cider – 573g
En liten gul lök – 102g
Hasselnötter som var över från i julas – 59g utan skal
Tre små vitlöksklyftor – 8g
En klick sambal oelek – 9g
En rejäl klick smör – 102g

Som vanligt med musslor – borsta dem under rinnande kallt vatten, släng de som har trasiga skal och de som inte stänger sig när du knackar på dem. En del av mina ville inte stänga sig av att knackas på, men spolade jag kallt vatten på dem stängde de snabbt. Ta bort musselskägget på de som har sånt, man kan få dra rejält ibland.
Hacka löken fint och lägg i en gryta med en skvätt vatten. Fräs/koka löken snabbt medan en cider öppnas och hälls i. Det ska vara RIKTIG cider. Exif_JPEG_PICTUREInte sånt där svenskt sött blask med smak av lime, tusenskönor och ekorrar, eller gu’ vet vad det är som är inne idag… Det är inte cider, det är sött vin med kolsyrat vatte, även känt som alkoläsk. Riktig cider görs av äpplen som får jäsa. Den är torr och fin och inte så hårt kolsyrad.
Nåväl. Låt cidern och löken börja koka och tippa i musslorna. På med lock och koka ca 5 minuter. Under tiden förbereds smaksmöret. Knäck och skala hasselnötter. Har man inga nötter över från julen går det såklart bra med färdigskalade med. Men vi hade stora mängder nötter kvar som behövde användas. Tyvärr hade nötknäckaren gått sönder, men det funkar även bra med en polygrip. Man får bara akta sig så inte skalen skvätter över alla marker. Nötkärnorna hackades ihop med tre ynkligt små vitlöksklyftor och blandas med smör i en skål. Smöret var i hårdaste laget, men efter 30s i micron var det istället väl mjukt. Vi rörde även ner en klick sambal oelek.
När musslorna var färdigkokade plockas de upp ur grytan, delas och läggs i ena skalhalvan i en ugnsfast form. Det var här vi missade att väga om, shame shame shame. De lökbitar som hängde med fick vara kvar, resten av cidern och löken togs åt sidan. (Det blev senare bas till en räkskalsbuljong, men det är en annan historia.) Musslorna täcks sedan med det smaksatta smöret. När allt smör är fördelat ställs formen in i ugnen, så högt upp som möjligt, för att grillas lite, knappt fem minuter. Jag körde på 250 grader, eftersom min form var i högsta laget. En form med låga kanter är att föredra, då kommer musslorna närmare värmen.2013_01_26__mg_6170

Vi avnjöt våra musslor ihop med det som var kvar av det naanliknande brödet från sopplunchen.

Annonser

»

 1. Se där ja, där har vi fler goda musselrecept, kanon! Att koka i cider har vi inte provat, spännande med lite annorlunda smaksättning.
  Tack för länkningen,
  kramar

  Svara
 2. Nu vet jag hur man tillagar musslor! tack för recept

  Svara
 3. Ooh så gått det låter! Jag älskar musslor! Har bara testat att gratinera med vitlök men detta lät intressant!
  /Emma

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s