RSS Flöde

Vinnarsenap

Postat den

Trollcafeets första tävling någonsin vanns ju av Micke. Han är kollega till trollmor, och har varit lite av mentor och läromästare för henne. Dessutom är han hobbysmed och håller understundom till i samma smedja som trollfar. Så det är väldigt kul att just han vann vår senap. Lite skojigt är hans kommentar till trollmor, efter att han svarat rätt. Klippt direkt från interna jobbchatten:

”Eftersom Lars gissade alfalfa fick jag gissa på det andra som poppade upp i skallen. Körde det som variant på tangentbordskrasse en gång, annars hade jag nog aldrig kommit på det. Krasse smakar bara konstigt,  tror det har något med doften att göra.”

Tangentbordskrasse kanske inte nåt alla känner till. Det händer ibland att folk kommer tillbaka till kontoret efter semester och finner sitt tangentbord grönskande av krasse. Det har faktiskt inte hänt trollmor. Än…

Men nu är det senap det ska handla om. Eftersom det var Micke som vann vågade vi göra senapen lite extra fin, med både chili och whisky som smaksättare.

brunt senapsfrö – 10g
rårörsocker – 3g
honung – 78g
3 st piri piri – 6g
maltvinäger – 2g
1 kaffesked Caol Isla – 2g
Colmans senapspulver – 6g

Häll upp senapsfrö och lite socker i en mortel. Sockret gör det så mycket lättare att krossa senapsfröna som kan vara stenhårda. Mortla en stund, tills sockret är helkrossat och de flesta senapskornen knäckta. Häll upp honung i en burk. Fyll inte för fullt, eftersom det ska i mer saker. Häll i senapskrosset i honungen och rör om. Finhacka chilin. Eftersom vi valde piri piri fick det gå med kärnor och allt, de är så attans små att rensa. Blanda i chilihacket i honungen och rör väl. Allt ska blandas noga. Häll i lite maltvinäger. Det ska vara maltvinäger, sådan som bara finns att köpa i engelska butiker. Den sorten som används till fish’n’chips. En klart underskattad vara i Sverige. Ta även i en liten skvätt whisky, i den här lilla burken räckte en kaffesked gott. Blanda i senapspulver till önskad tjocklek och färg. Det smakar mest sött och hett när det är nyblandat, men efter några veckors mognande kommer senapen till sin rätt. 2013_02_27__mg_6606

Näringsvärden: 326kcal/100g. 4.6g protein, 64.4g kolhydrater, 4.8g fett. Kalorifördelning 6% protein, 81% kolhydrater,  14% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s