RSS Flöde

Kalljäst brödkaka

Postat den

Det här med jäsbröd är kul! Än så länge har det inte varit några större katastrofer heller. De flesta bröden har blivit bra och goda. Men jag är fortfarande på min vakt, nåt kommer gå fel snart. Det gör det alltid. Men tills dess njuter vi av gott hembakat bröd så ofta vi bara kan. Den här gången blev det ett kalljäst bröd som jag hittade på ”Flyg flyg lilla nyckelpiga.” Det är en jättebra blogg, har många recept bookmarkade därifrån. O så har den en katt som favicon, bara en sån sak gör ju att man måste älska den!
Det här brödet skulle blivit rutigt, men jag glömde helt att skåra rutorna. Så det blev en stor brödkaka istället. Och som vanligt ändrade jag lite här o där.

2 ägg – 110g
2 dl mjölk – 198g
0.5 pkt jäst – 16g
2 krm salt – 3g
1.25 dl grahamsmjöl – 58g
4.5 dl vetemjöl special – 274g
0.25 dl vetekli – 14g
rågmjöl – 43g
olja – 6g
solroskärnor – 31g
linfrön – 15g
sesamfrön – 13g
pumpafrön – 25g

Blanda ihop ägg och mjölk och lös upp jästen där i. Mitt jästpaket hade legat ett tag, så det hade torkat till, men det var ett halvt paket så det fick funka. Blanda ner saltet i jästsörjan och blanda i mjölet lite i taget. Jag hade inte grahamsmjöl så det räckte, fyllde ut med vetekli. Degen var för kletig efter att vetemjölet tagits i och den arbetats ett tag, så jag hällade i lite rågmjöl då. Rågmjöl är bra, det är gott och ger lite grov känsla.
Medan degen jobbades i assistenten smörjade jag en ungsform med lite olja och hällade i frön av olika slag för att få det i brödets kanter.

Exif_JPEG_PICTURE

Det var inte helt självklart att få fröna att fastna på kanterna, men det gick. Sedan hällade jag i degen och försökte pressa ut den i hela formen. Fröna var inte till hjälp i det läget. Antagligen inte den smartaste idén att ha i frön i just den här varianten av bröd, men det är så man lär sig. När jag väl fick till en degplatta la jag en handduk över och ställde formen i kylskåpet. Där fick den stå till nästa kväll.
När det så var dags för gräddandet sattes ugnen på 225 grader och brödet ställdes på spisen för att bli lite rumsvarmt medan ugnen kom upp i värme. Nu skulle det ha penslats med ägg och skårats rutor, men det glömde jag totalt. Så formen åkte in i ugnen och gräddades ca 20 min till det såg klart ut. Tempade det med stektermometern, 97 grader var klockrent. Alla fröer på kanten hade rostats men satt då inte fast i brödet, så det hävdes upp på brödfatet. Brödkakan skars upp i bitar som även delades på hälften.Exif_JPEG_PICTURE Smör och ost och lite senapsskott gjorde det hela till en fantastisk macka.

Exif_JPEG_PICTURE

Näringsvärden: 266kcal/100g. 13.2g protein, 41.3g kolhydrater, 9.2g fett. Kalorifördelning 18% protein, 55% kolhydrater,  27% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Mmm, det låter som ett väldigt gott bröd!

    Svara
  2. JA vi är ju mer eller mindre tokiga i allt som kan kalljäsas, det är ju det perfekta sättet att få nybakat på morgonen. Ja om man nu inte vill gå till bageriet:)
    Alltid ett extra plus om det är lite tugg i brödet, speciellt så där mitt i veckan.

    Svara
    • Vi har visserligen förhållandevis nära till bageri, det finns ett inne i byn. Men att ta bilen in till byn för att köpa frukostbröd? Näe, det händer inte. De har inte öppet på söndagarna, o jag tror de öppnar 10 på lördagarna. Nej, det funkar inte alls. Vill man ha nybakt är det kalljäst som gäller.

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s