RSS Flöde

Skållade bullar

Postat den

Brödbakandet går framåt. Nu med jäst! Ibland iallafall. Det tar ju sån tid! Men gott blir det. Och det är väl viktigast? Tja, kanske. Nu var det dags för ett nytt försök iallafall. Den här gången var det ett recept från Hembakat 7/12 som valts ut. Skållade brödbullar. Lät ganska lätt, men det var det där med skållning av mjölet. Räknande av timmar kom fram till att om Trollfar häver på vatten innan han skjutsar trollen till skolan så kan trollmor försöka komma hem tidigt så funkar det.

1.5 dl rågmjöl – 98g
2 dl kokande vatten – 200g

1 pkt jäst – 50g
3 dl ljummet vatten – 300g
1.5 dl rågmjöl – 102g
1.5 tsk salt – 10g
2 msk rapsolja – 23g
2 msk honung – 70g
8-9 dl vetemjöl special – 540g

Börja med att skålla rågmjölet. Häll mjölet i en skål och häll på kokande vatten. Rör om så det blandas och låt det stå 6-9 timmar. Det ska svälla upp och bli en klump.
Senare på dagen, efter jobbet i mitt fall, löses jästen upp i det ljumna vattnet och rörs sedan ihop med rågmjölsklumpen. Häll i mer rågmjöl, salt, olja och honung och börja blanda. Häll i vetemjölet, lite i taget. Spara en del av mjölet till knådandet på bakbord. Låt degen jäsa ca 45 min under duk, häll sedan upp den på bakbord och knåda rejält.2013_02_05_img_1216 Min deg krävde en hel del mer mjöl när den knådades. Dela degklumpen på mitten några gånger, så den blir 16 lika stora bitar. Rulla dessa till runda bollar2013_02_05__mg_6275 och lägg på plåt med papper.2013_02_05__mg_6278 Jäs ytterligare 30 min under duk. Grädda sedan i 230 grader, ca 10-15 min, tills de har bra färg och når ca 95 grader inuti. Går bra att äta direkt, med smör, ost och marmite, eller med en skiva rökt skinka. Går även bra att frysa.2013_02_05__mg_6282

Näringsvärden: 287kcal/100g. 9.0g protein, 53.4g kolhydrater, 3.5g fett. Kalorifördelning 13% protein, 76% kolhydrater,  11% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Hej, vad skoj att du vill tävla i min tävling! Du gärna återkomma vilket mer set du skulle vilja vinna om du vann då du bara valt ett set! Hälsningar Camilla på Coquina

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s