RSS Flöde

Fyllda bullar

Postat den

Ibland blir det mycket matsäckar. Inte nog med att mor o far ska ha matlåda var dag, ibland ska trollen med ha det. Lilltrollet går till skogen med sin klass nästan varje onsdag. Hon brukar ha med sig varm o’boy och en macka eller kokt ägg. Men det blir lite tjatigt. Och så skulle stortrollet på klassutflykt till länsmuseumet i grannstaden. Jätteskoj, men ingen skolmat, så det måste till en rejäl matsäck. Lite oklart om det fanns möjlighet att värma mat där. En micro till 27 ungar, kanske inte optimalt. Så vi letade efter nåt som kunde ätas kallt om det behövdes. Det är då fördelen och nyttan av att följa närmare 200 matbloggar visar sig. Det klart det poppade upp ett perfekt recept just i tid. Skippa nudlarna har blivit en favorit, mycket som passar en stressad familj lika bra som fattiga studenter. Som vanligt ändrade vi lite i grundreceptet…

0.5 pkt jäst – 19g
5 dl vatten, fingervarmt
2 krm salt – 3g
2 msk olja – 24g
ca 8 dl vetemjöl special
3 dl rågmjöl + till utbak
pumpakärnor
vetekli

Lös upp jästen i vattnet. Blanda i salt och olja. Häll i rågmjölet och blanda ner det. Tillsätt vetemjölet, vi mätte upp ca 8 dl men det behövdes mer. Först hällade vi i lite pumpakärnor för att få ett fröigare bröd. Arbetade degen några minuter i assistenten, ändå inte bra nog. Då tog vi till lite vetekli, för att dels få mer struktur och grovlek på brödet och dels för att det är så energifattigt. Dumt att göra brödet till värre kaloriskurk än det ändå är. När degen var smidig nog att den släpper taget om kanterna och verktygen, då ansåg vi den klar. Ur med verktygen och låta den stå att jäsa en timme under lock. Under tiden åt vi kvällsmat och började förbereda kleggrörorna som skulle vara i bröden.

1 burk makrill i tomatsås – 110g
2 hårdkokta ägg – 105g

Finhacka äggen och blanda ihop med makrillen. Det svåraste var att hålla katten borta, makrill luktar tydligen gudomligt gott för en katt.

1 burk tonfisk i vatten – 126g
keso mini – 126g
citronpeppar – 1g
chiliflakes – 0.5g

Blanda ihop tonfisk med keso och rör i kryddorna.

När degen jäst färdigt töms den upp på mjölat bakbord. Vi mjölade med rågmjöl den här gången. Knåda degen om det behövs och dela upp den i bitar. Vår deg räckte till 23 bitar. Var bit rullas till en boll som sedan plattas till. Man kan kavla den platt, men det går bra att göra med bara händerna med. Degplattan tas i handen, lite kleggröra klickas på2013_02_19__mg_6413 och så trycks kanterna ihop till ett knyte.2013_02_19__mg_6414 Se till att det inte glipar och läcker. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och fortsätt med nästa.2013_02_19__mg_6419 Vi fick 12 bullar med makrill och ägg och 11 bullar med keso och tonfisk. Var plåt gräddas i 10-12 minuter tills de ser klara ut. Bullarna fick svalna och packades sedan ner i matlådor.

Bröden funkar väldigt bra att värma i micro, men det behövs inte. Kanske är de lite väl brödiga, det kunde varit mer fyllning. 2013_02_19__mg_6424Nästa gång får vi överdriva fyllandet. Jag skulle tro att en sån här bulle är perfekt ihop med en tallrik pumpasoppa eller liknande.2013_02_19__mg_6427

Näringsvärden bröddeg: 113kcal/100g. 13.7g protein, 2.1g kolhydrater, 5.4g fett. Kalorifördelning 49% protein, 8% kolhydrater,  43% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden kesobulle: 214kcal/100g. 12.6g protein, 30.5g kolhydrater, 3.7g fett. Kalorifördelning 24% protein, 59% kolhydrater,  16% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden makrillbulle: 250kcal/100g. 10,7g protein, 33.5g kolhydrater, 7.0g fett. Kalorifördelning 18% protein, 56% kolhydrater,  26% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Åh, vad bra med tips på utflyktsmat! Min troll är vuxna troll numera men utflykter gör vi ibland ändå! Kram!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s