RSS Flöde

Godmorgonbröd

Postat den

Lördagmorgon och skidskola för Lilltrollet. Snorig o dan är hon, men hon SKA åka skidor. Då är det tur att mamma laddat kvällen innan med ett försök på kalljäst bröd. Hittade ett brytbröd som skulle funka att kalljäsa, så det testades. Det är bara det, om man har tänkt baka mer än en gång på samma kväll ska man inte ställa in assistenten i diskmaskinen och dra igång precis innan man tänkte börja med bak nr 2. Det blir så mycket onödig väntan då. Det går MYCKET snabbare att diska för hand. Förhoppningsvis har trollmamma lärt sig det nu…

3 dl  mjölk – 304g
0.5 pkt  jäst – 25g
1 tsk  salt – 7g
1 msk  olja – 13g
0.5 dl  linfrö – 34g
0.5g solroskärnor – 23g
0.5 dl  vetekli – 16g
ca 7 dl  vetemjöl special – 427g

Värm mjölken till fingerljummen. Smula ner jästen i assistentbunken och häll på mjölken och blanda. När jästen är löst blandas olja och salt i. Mät upp linfrö, solroskärnor och vetekli och blanda i. Häll i vetemjölet lite i taget och arbeta degen under tiden. Häll i mjöl tills degen släpper kanterna och blir en egen klump. Ta ur verktygen och låt degen jäsa ca 30 min under lock. Ta sedan upp degen på bakbordet och arbeta den lite. Den behöver inte arbetas speciellt mycket. Forma till en rulle som delas i 8 hyfsat lika stora bitar. Rulla var del till en boll och lägg i en form.2013_02_08__mg_6294 Ställ formen i kylen till nästa morgon.2013_02_09__mg_6300 Då gräddas brödet i 250 grader ca 15 minuter.

Brödet blev riktigt perfekt! Inga problem att få det ur formen, trots att jag inte smörat den nånting.2013_02_09__mg_6310 Lätt att bryta loss bullar. Väldigt gott dessutom. Stortrollet ansåg det allra bäst med bara smör på, men ost och tomat eller skinka funkade bra det med. 2013_02_09__mg_6315Trollfar tyckte att linfröna kanske kunde ha skippats, det får vi komma ihåg nästa gång.

Näringsvärden: 274kcal/100g. 10.7g protein, 42.2g kolhydrater, 6.8g fett. Kalorifördelning 16% protein, 62% kolhydrater,  23% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Det här receptet blev jag verkligen nyfiken på ! : ) Skall testas!

    Svara
  2. oj vad fint.
    jag som inte bakar blir sugen ju!
    Lena från make a head food

    Svara
  3. Kalljäst är bäst, ingen protest:) Och vi vill gärna ha linfrö i vårt, tack.

    Svara
  4. Å va fint och göra ett bröd i hjärtform!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s