RSS Flöde

Earth Hour, korv med bröd och bärpaj

Postat den

Earth hour är en kul grej. Det är en miljömanifestation som ska visa att vi behöver spara ström, men en av årets värsta el-toppar är precis efteråt när alla slår på sina apparater igen. Men, den timmen är här för att stanna och det kan faktiskt vara väldigt mysigt. Vi bestämde oss för att hänga med på grejen i år. Sitta framför öppna spisen och grilla korv lät som ett  lagom avancerat projekt tyckte Trollmamma. Tills Trollfar sa ”Då köper jag fjälster så gör vi korv!” Okej, det har vi ju planerat att göra, så varför inte? Men den lugna lördagen blev plötsligt ett stort matprojekt. Man kan ju inte ha egen korv men köpta korvbröd! Alltså måste det bakas korvbröd. O så hade ju Trollmor ändå tänkt överraska med en efterrätt. Det officiella Earth hour-bakverket av Sebastien Boudet.

Under veckan googlades det runt på olika korvrecept högt och lågt. Det verkade som att sidfläsk var bra innehåll. Mycket fett ska det va. Gärna nötkött, men inte magrare än 10%. Många recept har med kokt potatis. O så kryddor efter tycke och smak. Vi djupdök i frysboxen och hittade stekfläsk och kotletter. Köpte nötfärs på Coop. Späck hittade vi inget svenskt, så det skippade vi, det är ju en del på stekfläsket ändå. Nu ska här körvas! Trollfar har gjort grynkorv med sin mor några gånger, Trollmamma har gjort grynkorv många gånger hemma hos mormor Grålla. Men vanlig korv hade ingen av oss gjort innan!

Fläskkött – 794g
Nötkött – 1000g
gul lök – 229g
vitlök – 17g
chili – 10g
ingefära – 42g
kokt potatis – 598g
färsk timjan – 4g
färsk rosmarin – 2g
chipotlepulver – 1g
enbär – 1g
svartpeppar – 1.5g
vitpeppar – 2g
salt – 4g
sambal oelek – 13g
honung – 23g
soja – 48g

Vi började med att premiärmontera köttkvarnen till assistenten. Jag tror det är tre år sen vi fick kvarnen, men det har inte blivit av att den använts. Förrens nu då. Naturligtvis lyckades jag sätta kniven på fel håll, så det blev totalstopp i hela kvarnen. Dumt. Bara skruva isär och börja om. Jag skyller på att jag inte minns hur Grålla gjorde, det där var barnförbjuden mark. Med kniven på rätt håll välde det snart ut köttfärs i skålen. Även lök, vitlök, ingefära, färska kryddor och potatis fick åka genom kvarnen. Potatisen blev seg som klister!2013_03_23__mg_7300
Därefter blandades allt ihop i en skål som knappt räckte till. Trollfar ansvarade för kryddningen2013_03_23__mg_7304 och hämtade de sista torkade pyttefrukterna2013_03_23__mg_7298 från fjolårets chiliplanta. Hoppas den kommer igen i år, det verkar finnas lite hopp. Kryddningen mosades in i köttsmeten innan vi sen körde alltihop genom kvarnen igen, med den mindre hålskivan monterad. Dels för att få finare mald färs, dels för att blanda lite extra bra.2013_03_23__mg_7319 En klick smet stektes i stekpannan,2013_03_23__mg_7316 som en liten skinnatrôt, för att provsmakas. Det behövdes mer salt. Soja hälldes i smeten och arbetades in. Sen fick smeten stå kallt, ute på trappen, en stund.
Så var det då dags att börja stoppa korv. Korvhornet monterat. Fjälstren sköljda. Trollmor snodde åt sig jobbet att fjöla, dvs dra på fjälstren på korvhornet. Det var alltid min syssla när vi gjorde grynkorv hemmavé. Lilltrollet skötte startknappen och höll fast bordet på köttkvarnen, det lossnar för lätt. Stortrollen ansvarade för smet-nedtryckandet, Trollmor höll i fjälstret och Trollfar fotograferade. Och nog blev det korvar. De blev tjocka.2013_03_23__mg_7342 Trollmor tänkte grynkorv och lät skinnen spännas ut. Dumt. Men det lär vi oss av. När all smet var igenom snurrade vi av korvar i lagom längd. Note to self, nästa gång gör vi det direkt under fyllandet, det blir lättare. In med korven i kylen, nu ska det bakas korvbröd!2013_03_23__mg_7345

Det finns massor recept på korvbröd på nätet. Jag har såklart bookmarkat upp en hel del. Nu när det var dags att hitta ett blev det vännen Sofias recept jag fastnade för. Det lät rätt med bröd för starka korvar. Skulle inte bli så många enligt receptet, så jag dubblade på friskt bevåg. Det var nu det visade sig att jag köpt fel mjöl. Trodde jag hade tagit vanligt dinkelmjöl, men istället tagit fullkornsdinkel som vanligt. ”Jaja, grova korvbröd funkar,  jag drygar ut med vetemjöl special!” tänkte Trollmamma optimistiskt.

7.5 dl vatten – 750g
1 pkt jäst – 50g
2 msk honung – 47g
2 tsk salt – 15g
5 dl fullkornsdinkel – 250g
10-11 dl vetemjöl special – 682g

Värm vattnen fingervarm och häll i assistenten. Smula ner jästen och kör så den löses. Häll i honung och salt. Häll i fullkornsmjölet lugnt och låt det blandas in. Häller man i för fort kan det bli en stor klump av mjölet som inte alls vill blanda ut sig – tro mig. Lär av mina missar… Häll sen i vetemjölet lugnt och fint, lite i taget. Det gick åt ungefär en liter innan jag fått till en deg som kändes vettig. Arbeta degen i maskinen tills den börjar uppföra sig väl och släppa taget från kanterna. Låt stå o jäsa en halvtimme lite drygt.
Det var när degen tippades upp på bakbordet2013_03_23__mg_7362 som jag blev chockad. Det var HUR. MYCKET. SOM. HELST! Jättedegen Allan lixom. Och så perfekt jäst. Jag har haft problem med överjästa degar flera gånger, men den här var fulländad. Sladdrig och lös, men massor svikt och elastisk till tusen. Wow, det är så här det ska vara! Började dela upp degen i lagom stora bitar. 80g kändes lagom. Sofias recept sa ju 5-6 stycken, så jag räknade med ett tiotal. Jo men tjena, det var innan jag fattade att det var jättedegen Allan… 22 klickar blev det. Och så börja försöka forma dem. Korvbröd alltså. Långa och smala. Det var inte helt självklart, degen ville hellre bli runda fina bollar. Men jag fick till lite avlånga figurer iallafall. Jäste en stund till på plåten, jag skulle gissa på en 20 min eller så. Gräddade dem i 200 grader i mitten av ugnen ca 10-12 min, till ca 96 grader när de tempades. Såg kanonfina ut!2013_03_23__mg_7380

Under tiden bröddegen stod och jäste gjorde jag pajen. Det var ett fint recept, men jag ändrade lite. Försökte följa, men allt fanns helt enkelt inte att få tag i. Så det här är landsbygdsvarianten av Sebastiens fina paj.

200g smör – 203g
2 dl fullkornsdinkel – 111g
2 dl vetemjöl – 124g
160g rårörsocker – 159g
1 tsk bakpulver – 5g
1 krm salt – 1g
4 äggulor – 82g

fyllning:
rabarber – 145
jordgubbar – 209g
krusbär – 171g
60g rårörsocker – 41g
citronzest – 6g
citronjuice – 60g
1 krm vaniljpulver – 1g
100g mandel – 114g

Återigen hade jag ju fel sorts mjöl, så det fick bli en släng av det grovmalda dinkelmjölet bara för att det skulle ju vara dinkelmjöl. Tror inte det var så noga egentligen. Blanda mjöl och smör till en grynig massa med fingrarna. Häll i socker, bakpulver och salt. Det angavs sockermängd i gram i receptet så jag hällade direkt i, mätte inte hur mycket det var i volym. Blanda ihop till en deg. Dela äggen och spara äggvitorna till nåt annat projekt. Det skulle vara 80g äggulor, det blev 4 ägg för mig, men ett var väldigt stort. Blanda in äggen i degen som blir väldigt kletig. Lägg degen kallt för att få den hanterbar.
Gör i ordningen fyllningen. Jag hade tinat bär från frysen och blandade ihop så jag fick drygt de 500g som angavs i receptet. Riv av det gula på en citron på rivjärn och blanda i. Pressa citronen och rör ner saften i bären. Det skulle vara väldigt mycket socker i fyllningen, men eftersom jag tyckte mina bär av söta som de var tog jag inte så mycket. Vaniljpulvret blandades ner ihop med sockret. Mandel hackades grovt och rördes ner även den.2013_03_23__mg_7358
Degen hade nu stelnat till så pass att den gick att handskas med. Kavla ut ungefär tre fjärdedelar av degen mellan bakplåtspapper, så den täcker formen som ska användas. Det ska vara en tunn metallform för att kunna bakas på eftervärmen, som är tänkt. Lägg i bakplåtspappret med degen på i formen och kolla så att kanterna täcks. Häll i fyllningen.2013_03_23__mg_7377 Kavla ut den kvarvarande biten deg så den blir ett lock att lägga över pajen. Det var rejält svårt att få loss det sista pappret från locket, jag fick lappa ihop en del hål i efterhand.
Pajen ska nu gräddas i eftervärmen från de tidigare bakade korvbröden. Men eftersom de gräddades ganska lågt, 200, drog jag först upp ugnen till 250 grader. Ställde in pajen och stängde av ugnen. Sen fick den stå där och skämmas.

När så det var dags att släcka ner hade vi tänkt brasan i spisen. Ett specialgrillverktyg hade införskaffats, som ett halster typ. Vi trodde inte helt på att grilla vår egen korv på pinne. Det var ett klokt val. Det tog ett tag att få de här tjockisarna genomgrillade.2013_03_23__mg_7404 Lilltrollet somnade i soffan. Trollmor och Trollfar turades om att sitta och hålla halstret. Nästa gång lägger vi tegelstenar o spisen att stötta upp grillandet med. När korvarna till slut nått ca 70 grader ansåg vi dem vara klara att äta. De inte så avlånga korvbröden skars upp och visade sig funka fantastiskt bra. En korv räckte för att man ska bli mätt, både trollfar och trollmor åt två var. Hemmagjord senap, men köpeketchup, där har vi ett nytt projekt att fixa till nästa gång.2013_03_23__mg_7411
Hur sammanfattar man då vårt första korvförsök? Jooo, det blev väldigt lyckat. Korven var god och smakrik även om ingen smak var dominerande. Energimässigt ligger den väldigt bra, kan inte förstå varför det ska vara så svårt att hitta köpekorv som ligger under 300 kcal/100g. Korven kunde varit fastare, den föll isär väldigt lätt. Antar det behövs fetare kött, vilket väl även skulle dra upp energiinnehållet.

Hur gick det då med pajen? Ja, när earth hour var passerad och korven var klar kollade vi till den. Den var inte klar. Men då var det ju okej att starta ugnen igen, så den fick en extra kvart i 200 grader. Fick lite färg och blev genombakad. 2013_03_23__mg_7419Serverades med grädde i skålar, eftersom bärfyllningen vätskat sig rejält. Riktigt riktigt gott, men väldigt sött. Nästa gång blir det mindre socker i deg och fyllning. För det här kommer vi göra igen!2013_03_23__mg_7420

Stortrollet sammanfattade kvällen väldigt bra. ”Det känns inte som en vanlig lördag strax före påsk! Det känns som det vore mitt i vintern, nyår eller nåt sånt!”

Näringsvärden korv: 175kcal/100g. 12.4g protein, 7.1g kolhydrater, 10.3g fett. Kalorifördelning 29% protein, 17% kolhydrater,  54% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden bröd: 226kcal/100g. 7.6g protein, 46.2g kolhydrater, 0.9g fett. Kalorifördelning 14% protein, 83% kolhydrater,  4% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden paj: 343kcal/100g. 5.7g protein, 33.3g kolhydrater, 21.2g fett. Kalorifördelning 7% protein, 38% kolhydrater,  55% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Det är fler och fler på bloggarna som börjar göra egen korv nu. Jag har en köttkvarn till min kitchen aid men har aldrig använt den!!!
    Så många goda grejer det var i din paj, mums!!!

    Svara
  2. Härligt, grattis till er premiärtillverkning! Visst blir det så mycket godare korv när man gör den själv, att man sen vet vad som finns i är ju kanoners!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s