RSS Flöde

Kakaofri kladdkakevecka

Postat den

Kladdkakor verkar så himla gott! Det är nåt med konsistensen som gör att de verkar godare än andra mjuka kakor. Men, det är det där med choklad. Jag kan inte äta choklad. Kakao är inte min grej alls, min mage lämnar walk over direkt. Så jag har undvikit kladdkaka. Men så började jag fundera, det måste ju gå att göra utan choklad. Det måste ju finnas massor andra saker man kan ha i, och ändå få den där kletigheten på en kaka. Så jag började leta. Jodå, det finns en del olika varianter. Och därför blir det nu en kladdkakevecka här på Trollcaféet. Kladdkakor var dag, men ingen kakao alls!

Först ut är en kladdkaka med kanel. Receptet hittade vi här. Den blir ganska julig i smaken, smakar pepparkaka säger många. Ändå är det bara kanel av de vanliga pepparkakskryddorna. Kakan blir nästan knäckig utanpå och kladdigt seg inuti, helt omöjlig att stå emot.

4.5 dl strösocker – 389g
2.25 dl vetemjöl – 128g
4 msk vaniljsocker – 42g
1 krm salt – 2g
2 tsk mald kanel – 8g
3 ägg – 145g
135g smält smör – 132g
kokos att bröa formen – 19g

Smält smöret i micron eller i formen som ska användas. Smörj en springform och bröa den med kokos. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker, salt och kanel. Rör i äggen och sedan det smälta smöret. Rör bara, inte vispa. Använd en sked så går det bäst. Häll upp smeten i formen2013_02_02__mg_6199 och grädda långt ner i ugnen i 250 grader ca 30 minuter. Passa på kakan så den inte blir bränd i kanterna. Visserligen god även då, men blir väldigt hård. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Den behöver inte tippas upp, vänta tills den kallnat och lossa springformen försiktigt. Servera ljummen eller kall med grädde eller glass.

Tyvärr missade vi att fota vår kaka när den var klar.

Näringsvärden: 402kcal/100g. 4.1g protein, 62.0g kolhydrater, 14.0g fett. Kalorifördelning 4% protein, 63% kolhydrater,  32% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Vilken kul grej att prova göra kladdkakor utan choklad!!!

    Svara
    • Ja, men visst är det? Det var lite småklurigt, men gick ändå jättebra att hitta på alternativ. Du får ha koll i veckan, kanske kommer nåt du fastnar för. :)

      Svara
  2. Vad roligt att du har en kladdkakevecka, uppskattas!

    Svara
  3. Ser verkligen intressant ut! :) Har hört att vit kladdkaka ska vara god (med vit choklad) men har faktiskt bara testat originalvarianten.. kokos i är däremot väldigt gott :)

    Svara
  4. Sara på Vardag.nu

    Vad kul med en kladdkaka helt utan varesig kakao eller choklad! Den här låter ju dögod!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s