Kladdkaka utan choklad, ska det vara så svårt? Det verkar vara svårt för många att tänka sig iallafall. Mitt sökande efter kakaofria kladdkakor blev en tråd på bakverk i fokus. Där blev jag tipsad om vaniljkladdkaka. Den måste jag givetvis testa. I brist på vaniljstång köpte jag vaniljpulver, den vara med högst kilopris i hela butiken. Möjligen undantaget saffran. Vaniljpulvret är ren nermald vaniljstång, så det funkade bra som ersättare.
150 g smör – 154g
3 dl socker – 271g
2 ägg – 107g
2.5 dl vetemjöl – 137g
1 tsk vaniljpulver – 2g
1 tsk vaniljsocker – 6g
1 tsk snabbkaffepulver – 2g
kokos att bröa med – 25g
Smält smöret i en skål i micron eller i formen som ska användas. Smörj och bröa en springform med löstagbar kant. Häll smöret i en rörskål och tillsätt socker, vaniljsocker, vaniljpulver samt snabbkaffet utrört i en liten skvätt vatten. Rör ihop detta med en sked. Rör sedan ner ett ägg i taget och avsluta med att blanda i mjölet. Häll upp smeten i formen och grädda i 175 grader långt ner i ugnen. Kakan behöver stå ca 25-30 minuter. Den är mjuk när den kommer ut ur ugnen men stabiliserar sig när den kallnar. Får den stå kallt ett tag blir den allra bäst.
Servera kakan med grädde till en kopp starkt kaffe.
Näringsvärden: 429kcal/100g. 4.7g protein, 54.8g kolhydrater, 19.5g fett. Kalorifördelning 5% protein, 53% kolhydrater, 42% fett. Beräkna själv!
Den ser just så där perfekt kladdig ut och vanilj är gott!