RSS Flöde

Kladdkaka med hasselnötter

Postat den

Hasselnötter är gott. Det har ungefär samma konsistens som kakao. Alltså måste det funka i en kladdkaka. Precis så resonerade Trollmamman när hon hittade Linneas recept, som utgav sig för att vara det ultimata kladdkakereceptet. Sen var det bara att ge sig på det hela.

150g smör – 146g
3 ägg – 172g
2.75 dl socker – 243g
1 msk vaniljsocker – 12g
3.5 dl vetemjöl – 208g
1 dl malda hasselnötter – 44g
1 krm salt – 1g

Mal nötterna fint. Smält smöret. Om formen som ska användas till kakan håller tätt är det jättesmidigt att smälta i den. Om den däremot beter sig som vår springform får man istället städa ugnen från utrinnet fett. Så där lagom kul. Jag smälte istället smöret i micron, medan ugnen svalnade så pass att jag kunde få den ren. Pensla formen med smör och ”bröa” den med lite malda nötter. Vispa ihop ägg och socker försiktigt, det ska inte bli pösigt, bara ihopblandat. Blanda i det smälta, lätt svalnade, smöret. Blanda vaniljsocker, vetemjöl, nötter och mjöl för sig och vispa ner i smeten. Rör så allt blir slätt och klumpfritt. Häll upp smeten i formenExif_JPEG_PICTURE och grädda långt ner i ugnen i 200 grader, ca 15-20 min. Kortare tid ger för kletig kaka, den stelnar inte alls då. Vi tog ut vår för tidigt, fick grädda om den lite igen efter att ha insett hur mjuk den var. Körde utan ”ramen” på formen då, blev väldigt bra.

Servera kakan med glass eller vispad grädde, gärna till smaksatt kaffe. Oerhört smarrigt och gott. Inte seg som många andra kladdkakor, mer verkligen kladdigt.2013_03_16__mg_7024 Fast Trollmamma tycker nog bäst om de seg-kladdiga kakorna ändå.

Näringsvärden: 431kcal/100g. 6.7g protein, 53.2g kolhydrater, 21.5g fett. Kalorifördelning 6% protein, 49% kolhydrater,  45% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s