RSS Flöde

trerätters hemma i köket

Postat den

Det är bara på helgerna som trollmamma lagar mat. Då brukar det å andra sidan bli mycket! Händer att hela helgen går åt till att baka o laga mat, bara för att sen äta upp allt på tio minuter. Känns lite meningslöst och otacksamt då. Men samtidigt är ju resten av familjen väldigt tacksamma för allt nytt o spännande som trollmamma hittar på, så det går bra. När trollmor hittat riktigt mycket spännande kan det bli riktigt lyxmiddag hemma vid köksbordet. Som trerätters middag utan anledning, bara för att det är gott.

Vid det här tillfället var det hoppande djävlar som skulle testas. Dels från Pyttes blogg men även lite inslag från the Food train. Sen kunde trollmor inte låta bli att testa att rulla ihop en fläskstek så som Bara riktig mat gör det. Fast med smaksättning inspirerad av PappaKock. Köttet serverades med en svampsås och ugnsstekta potatisar. Efterrätten skulle varit med i kladdkakerejset, men en misslyckad kladdis kan passa som efterrätt ändå.

Hoppande djävlar
20 dadlar – 213g
ädelost – 41g
bacon – 172g
sötmandel – 21g

Klyv dadlarna halvvägs och pilla ur kärnan. Lägg i en bit ädelost och en sötmandel. Vik ihop dadeln igen. Linda en halv skiva bacon runt. Hetta upp en stekpanna rejält med lite fett och stek rullarna. Det kan vara svårt att få baconet att sitta kvar runt, det hade varit ett smart drag att komma ihåg att man kan fästa ihop det hela med en tandpetare. Den biten missade jag.2013_03_02__mg_6695 Varning utfärdas för att baconet ”spottar” gärna när man steker det. Varmt stekflott på händerna gör ont och trollen fick hålla sig på avstånd. Servera djävlarna som förrätt, gärna med nåt gott bröd.

Näringsvärden hoppande djävlar: 398kcal/100g. 10.4g protein, 39.2g kolhydrater, 21.5g fett. Kalorifördelning 11% protein, 40% kolhydrater,  49% fett. Beräkna själv!

Fylld picnicbog
picnicbog – 992g
brieost – 250g
valnötter – 36g
salt – 3g
peppar – 5g
smör att steka i – 41g

Placera bogen på ett skärbräde och ta fram en vass kniv. Utan en bra kniv är detta hopplöst svårt, med en bra kniv går det lätt. Tänk att bogen är en rulltårta som ska rullas upp. Skär helt enkelt ut den till en platta genom att ”rulla” ut köttet. Det låter svårare än det var. Lägg på brieost och valnötter2013_03_02__mg_6684 på köttet och rulla ihop rulltårtan igen.2013_03_02__mg_6688 Bind ihop rullen med steksnöre så den håller ihop under hanterandet. Salta och peppra på utsidan och placera rullen i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 125 grader och stick en termometer i köttet. Ställ in det i ugnen och låt stå. När det når 64-65 grader är det klart, det kan ta några timmar. När köttet är klart tas det ur ugnen och snöret skärs bort. Hetta upp smör i stekpanna och stek rullen runt om så den får fin yta och färg. Rulla sedan in i folio för att hålla köttet varmt. Det som är kvar i formen, steksky och ost som runnit ut, sparas till såsen.2013_03_02__mg_6692

Näringsvärden fylld bog: 200kcal/100g. 17.5g protein, 3.3g kolhydrater, 11.6g fett. Kalorifördelning 37% protein, 7% kolhydrater,  56% fett. Beräkna själv!

Svampsås:
färska champinjoner – 261g
tunngrädde – 109g
vetemjöl – 10g
salt – 3g
vitpeppar – 1g
smör – 49g
bacon – 99g
whisky – 112g

Stek baconet och skär det i småbitar. Skölj och skiva champinjonerna. Fräs svampen i smöret i en ganska stor kastrull. Häll över den steksky och smälta ost som var kvar i den ugnsfasta formen som köttet stektes i. Häll på tunngrädden, dvs vispgrädde som inte vispats. Lägg i baconet och salta och peppra. Red såsen med mjölet utrört i whiskyn och låt koka ihop ca 10 min.

Den här såsen är inte energiberäknad eftersom trollmamma inte tänkte på att väga hur mycket ost och steksky som var med från köttet. De delarna är dock med i beräkningen av köttet, så egentligen skulle det gå att räkna på ändå. Men det lämnas som hemuppgift för den som är intresserad.

Ugnssteka potatisar
fast potatis – 1259g
2 stora sötpotatis – 449g
2 gula lökar – 281g
salt – 6g
peppar – 4g

Skala potatis, lök och sötpotatis. Skiva tunt och blanda med salt och peppar i en långpanna. Baka i ugnen i 200 grader tills potatisen är mjuk igenom.Exif_JPEG_PICTURE

Näringsvärden potatis: 72kcal/100g. 1.8g protein, 15.0g kolhydrater, 0.2g fett. Kalorifördelning 10% protein, 87% kolhydrater,  2% fett. Beräkna själv!2013_03_02__mg_6705

Nougat, banan och philly-kaka
75g nougat – 75g
50g smör – 48g
4 ägg – 212g
2 dl socker – 171g
2.5 dl vetemjöl – 128g
1 tsk bakpulver – 5g
kokos – 17g
philadelphia light – 179g
1 banan – 81g

Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Smörj en form med löstagbar botten. Bröa formen med kokosflingor. Smält smöret och nougaten och blanda ihop med philadelphiaosten. Blanda mjöl och bakpulver för sig. Rör ner den svalnade ostsmeten i äggblandningen och vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen. Häll smeten i formen och tryck ner skivad banan. Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 10-12 min. Här kom vårt fel. Vi hade inte tid att vänta ut ugnen, hade en tid att passa, så efter 7 min stängde vi av ugnen och lät kakan grädda sig klar på eftervärme. Det betydde att den blev för torr, ingen kladdkaka alls. Men serverad med vispad grädde och ett glas portvin var den ändå väldigt god. En klart godkänd kaka, om än inte en kladdkaka.2013_03_02__mg_6710

Näringsvärden efterrätt: 332kcal/100g. 7.9g protein, 46.3g kolhydrater, 10.6g fett. Kalorifördelning 10% protein, 59% kolhydrater,  31% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Vilken tre rätters:) blev hungrig.
    Ha det gott

    Svara
  2. Det var ingen dålig meny det, så gott det lät!!

    Svara
  3. Åh, det där med att rulla ihop köttet med fyllning är verkligen så gott. Vi har testat med mozzarella och med gorgonzola men brie med valnötter låter ju så kanoners gott det också!

    Svara
  4. Jösses vad gott det såg ut. Mums!

    Svara
  5. Oj så gott! Måste prova både köttet och kakan :D Vilken härlig trerätters måste jag säga!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s