RSS Flöde

Irish stew med ölfrallor

Postat den

Innan de två små trollen kom till världen bodde Trollmor och Trollfar ett par år i Dublin. Det irländska köket är väl inte det som pratas mest om, och det är förståeligt. Det består av potatis. Helst friterad sådan. Det kvittar vad man äter, så ska man ha ”chips” till. Chicken Tikka med ris, och chips. Lasagne med chips. Spagetti Bolognese med sönderkokta osaltade grönsaker – och chips. Det ska dock erkännas att man kan få den mest fantastiska mat där med, om man vågar sig utanför Dublin. På landsbygden har vi ätit helt underbar mat. Med chips, såklart. Ett säkert kort även i Dublin är dock Irish stew. En mustig gryta serverad med chips som side order och helst sodabröd. När suget efter en riktig gryta blev för stort fick det bli en irish stew här hemma. Fast eftersom trollmor redan bakat frallor samma morron blev det inget sodabröd. Frallor med lätt smak av ale funkade bra. Receptet hittades hos Baka hemma men ändrades som vanligt lite.

Ölfrallor:
1 burk pale ale – 496g
solrosfrön – 31g
sesamfrön – 32g
linfrön – 21g
3 dl havregryn – 120g
0.25 pkt jäst – 12g
1 msk honung – 26g
6 dl vetemjöl special – 380g
1 tsk salt – 6g

Lägg frön och havregryn i blöt i ölen på morgonen och låt det hela ligga och dra över dagen. Blanda i  jäst, honung och salt och rör sedan ner mjölet lite i taget. Spara en del till utbaket. Arbeta degen tills den är smidig och släpper taget om skålkanterna. Låt den då stå och jäsa kallt över natt. På morgonen töms degen upp på mjölat bakbord och arbetas om den verkar behöva det. Min var överjäst och behövde en del jobb. Forma sedan frallor som får jäsa på plåt ca 30 min innan de gräddas i 200 grader ca 10-12 minuter, till de mäter 96 grader.2013_03_23__mg_7325

Näringsvärden: 273kcal/100g. 8.8g protein, 46.0g kolhydrater och 6.9g fett. Energifördelning: 12% protein, 65% kolhydrater, 22% fett. Beräkna själv!

Irish stew:

grytbitar av nöt – 999g
1 burk guinness – 441g
en burk vatten – 460g
3 tsk salt – 21g
1 tsk svartpeppar – 2g
2 lagerblad – 0.5g
3 vitlöksklyftor – 8g
färsk timjan – 2g
2 gula lökar – 200g
4 morötter – 420g
potatis – 626g
1 kålrot – 334g

Skär upp köttet i mindre bitar och lägg i en stekgryta. Häll på guinness och vatten och låt koka upp. Det skummar rejält men försök röra ner skummet. Annars försvinner ölsmaken helt. Lägg i salt, peppar, lagerblad och timjan i grytan och låt det hela puttra under lock tills köttet är genomkokt och mört. Skiva under tiden lök och morötter samt tärna potatis och kålrot. När köttet är klart läggs grönsakerna i grytan2013_03_23__mg_7331 och får koka ungefär 30 min till. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Servera med Guinness och ett gott bröd. Och gärna nån form av potatis vid sidan om, men det behövs verkligen inte!2013_03_23__mg_7355

Näringsvärden: 76kcal/100g. 6.7g protein, 5.4g kolhydrater och 2.4g fett. Energifördelning: 38% protein, 31% kolhydrater, 31% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Vad spännande med öl frallor. Jag är dock inte själv så förtjust i öl men det ger nog en spännande smak till frallorna.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s