RSS Flöde

Örtbullebrytbröd

Postat den

Trollcaféet fick uppdraget att ordna bröd till påskmiddagen hos trollfars föräldrar. Brytbröd kändes som en bra idé, behöver inte skivas och så där. Bara att ta sig. En bake-off-variant fick det gärna vara, då det var ont om tid att hinna baka samma dag. Och så skulle det ju vara lite påskigt. Gult av morötter kändes så självklart att det blev tråkigt. Men påsken är ju även grön! Så det fick bli ett örtbröd. Länge var förhoppningen att våren skulle orka dra sig fram och skrämma upp lite nässlor, men det sket sig, på ren svenska. Snö och tjäle, inga nässlor i vår trädgård. Så det fick bli lite vitlöksskott, färsk rosmarin och färsk timjan istället. Och vilket gott bröd det blev! Receptet på degen lånades av Cupcakefluffan men vi tänkte bullar istället.

1pkt jäst – 50g
6 dl mjölk – 602g
2 msk olja – 29g
2 tsk salt – 13g
2 msk honung – 52g
5 dl dinkel fullkorn – 311g
ca 10 dl vetemjöl special – 587g

Fyllning:

smör – 30g
vitlöksskott – 5g
färsk timjan – 3g
färsk rosmarin – 3g
torkad rosmarin – 3g
chiliflakes – 1g

Värm mjölken till 37g och häll i degbunken. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt olja, salt och honung. Blanda ner dinkelmjölet och fortsätt sedan med vetemjölet. Spara en del av mjölet till utbaket. Låt degen arbetas rejält av assisstenten tills degen släpper från kanterna. Låt jäsa en dryg halvtimma och tippa sedan upp på bakbordet. Ta inte för mycket mjöl, det gjorde jag! Behövdes inte alls, degen var jättesmidig direkt från bunken. Bara att trycka ut och sedan kavla ut till en stor platta.
Under tiden brödet jäser smältes smöret till fyllningen och de färska örterna blandas ner. Bred på detta på degen, så långt det räcker. Börja i övre kanten av degen, den som ska vara innerst. På resten av degen strös lite torkad rosmarin och chiliflakes, för att ge lite extra smak.2013_03_26__mg_7423 Orsaken till att jag hade så lite fyllning berodde på akut smörbrist och att det inte fanns mer örter hemma.
Rulla ihop degplattan, som kanelbullar eller rulltårta typ, från bortre kanten,2013_03_26__mg_7426 den där fyllningen är. Skär ganska tjocka skivor av rullen2013_03_26__mg_74302013_03_26__mg_7429 och lägg med skärsidan upp på en plåt med bakpapper. Jag använde långpannan. Lägg bullarna lite lagom tätt,2013_03_26__mg_7433 med kontakt men inte tajt. Låt stå och jäsa ytterligare en dryg halvtimma.2013_03_26__mg_7437 När brödet jäst klart ställs hela plåten in i frysen. Se till att ha plats för en plåt i frysen, det var inte helt självklart märkte jag. Låt den stå där tills brödet ska gräddas. Inför gräddningen, ta upp brödet från frysen och lägg på en rumsvarm plåt. Låt brödet tina lite, en halvtimme-trekvart, och ställ sedan in i kall ugn som sätts på 225 grader. Jag bakade det ganska långt ner i ugnen. Efter ca 20 min var mitt bröd klart,2013_03_30__mg_7562 jag tempade det och det höll då 96 grader. Vi la upp det på ett stort underlägg, lindade om handdukar och åkte direkt till middagen. Brödet uppskattades väldigt av alla som var med. Det var dessutom gott flera dagar efteråt, när vi skar skivor av det som var kvar och åt med Philadelphiaost och svart stenbitsrom.

Näringsvärden: 261kcal/100g. 8.7g protein, 43.6g kolhydrater, 6.2g fett. Kalorifördelning 13% protein, 66% kolhydrater,  21% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Vilka tjusiga bullar, goda låter de också!
    Nej att få plats med en plåt i frysen är inte det lättaste. Men vi köpte en mindre variant på IKEA för något år sedan som faktiskt är lätthanterlig och lite lättare att få plats med.

    Svara
  2. Åh vilket gott bröd detta ser ut att vara. mums!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s