RSS Flöde

Paella

Postat den

Trollfar sa en dag att han var sugen på paella. Trollmor höll med. Men vad skulle det vara i sån då? Räkor, ris och ärtor, så långt var vi säkra. Det blev till att googla lite. Verkar som just de tre sakerna var det mest grundläggande. Och paprika, det var med överallt. Sen kändes det som att man tar vad man känner för. Tja, fast det skulle visst vara saffran med. Hmmm… Trollmor är officiellt emot saffran. På alla vis. Men, kör till. Man är väl inte sämre än att man kan ändra sig.

smör – 9g
kycklingfilé – 499g
olja – 22g
2 små lökar – 179g
1 paprika – 207g
7 små vitlöksklyftor – 15g
0.5 habanero – 5g
färsk ingefära – 11g
4 dl avorioris – 360g
1 l vatten – 1000g
1 påse saffran – 0.5g
färsk timjan – 6g
sugar snaps – 129g
vitlöksoliver – 66g
musslor – 117g
räkor – 224g
körsbärstomater – 241g

Skär kycklingfilén i strimlor och stek i smöret. Hacka löken, paprikan, vitlöken, chilin och ingefäran och fräs i olja i en tillräckligt stor stekgryta. Allt ska få plats i den här tillslut. När löken frästs genomskinlig hälls avorioriset i grytan och en liter vatten hälls på. Egentligen ska man ha en del vitt vin till detta, men det fanns inget matlagningsvin på Coop. Och det visade sig vara slut på vitt vin i matkällaren med. Jag trodde inte att cider skulle vara nära nog, så vi hoppade vinet. Häll i saffran och låt riset koka upp och sedan sakta sjuda under lock. Dela upp sugar snaps i mindre bitar och släng i grytan. Klipp av lite färsk timjan och skicka i grytan. Oliverna kan åka i som de är. Skala räkorna. Lägg musslorna i en stekpanna, med skalet ner, och fräs ur dem lite vätska. Vänd och fräs dem hastigt på ”köttsidan” så de är genomlagade. När riset är nästan klart tippas räkorna ner i grytan och musslorna placeras på ytan.2013_04_01__mg_7588 Slutligen rörde vi i tomaterna, för lilltrollet gillar inte när tomaterna blir varma och spricker. Så de fick nästan bara vara med för syns skull. Sleva upp på tallrik och njut av hettan.

Det var en rejäl habanero vi fått tag i, så det blev en stark paella. Hettan överröstade saffransmaken till Trollmors stora lycka. Men tyvärr betyder det även att det bara var starkt. Inte så smakrikt. Nästa gång blir det mildare chili och så ska det finnas vin hemma att laga maten i. Färska räkor borde det med varit. Men, nästa gång blir det bättre, det här gör vi om!2013_04_01__mg_7590

Näringsvärden: 105kcal/100g. 7.7g protein, 13.4g kolhydrater, 2.1g fett. Kalorifördelning 30% protein, 52% kolhydrater,  18% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Jag älskar paella! Tack för att du påminde mig om den rätten. Jag tycker väldigt mycket om både saffran och skaldjur, men anjovisen hoppas jag nog över. Det är det som är det fina med att laga mat: man gör lite som man själv vill:)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s