RSS Flöde

Russinbullar

Postat den

Nu har det gått flera månader utan köpebröd. Trollmamma förser familjen med nybakat var helg, nästan. Och fyller upp i frysen så vi inte behöver köpa mellan helgerna heller. Jättebra. Men det är ett bröd vi saknar. Russinbullar. Finns bara ibland på Coop Forum, men ack så goda. Bruna och fluffiga. Har letat efter dem, för att kunna kolla ingredienslistan o försöka återskapa dem. Men bara otur, de har inte funnits när vi varit på Coop. Så då blir det till att labba själv istället. Första försöket blev inget bra. Så dåligt att det inte ens kom med på bloggen. Men skam den som ger sig. Nu testar vi ett grundrecept från Heavenly Cupcake. Men, byter ut vattnet mot mjölk, de bröd som bakats med mjölk har haft mer av den där fluffigheten som efterlängtas. Även om jag tvivlar på att de köpta bullarna innehåller mjölk…

0.5 dl kruskakli – 10g
3 dl rågsikt – 189g
5 dl kokande mjölk – 501g
0.5 dl olja – 37g
2 dl russin – 130g
1 pkt jäst – 50g
1 dl vatten – 112g
2 tsk salt – 14g
1 msk sirap – 32g
ca 1 l vetemjöl special – 548g

Blanda kruskakli, rågsikt och russin. Koka upp mjölken och häll den över mjölblandningen ihop med oljan och blanda. Det är lite lurigt att få gröten att arbeta in oljan om man hinner blanda innan oljan töms i, så var smartare än jag var. Häll i olja o mjölk samtidigt. Låt den här gröten stå o svälla och kallna till fingervarm ungefär. Rör ut jästen i ljummet vatten och töm ner i gröten under omrörning. Häll i salt och sirap och nästan allt mjölet. Arbeta degen med assistent så den blir smidig och släpper taget från kanterna. Låt den då stå o jäsa ungefär en timma. Går nog snabbare om man har varmt inne, här var ganska kyligt den här dagen. Trollmor orkade inte gå ner och tända i pannan…
När degen jäst klart tippas den upp på mjölat bakbord. Använd det mjölet som inte arbetades in tidigare. Knåda degen lite, så den känns bra, och dela sedan upp i frall-stora bitar. Hur många det blir beror på hur stora frallorna görs.

2013_04_09__mg_7605

Trilla bullarna runda på bakbordet 2013_04_09__mg_7606
och lägg på en plåt för att jäsa vidare.
2013_04_09__mg_7612

Efter ca 45 min såg mina bullar klara ut. Sätt ugnen på 250 grader och baka bullarna ca 10 min. Hellre lite längre ner i ugnen än för högt, mina kom visst i högsta laget. Inte så de smakade bränt, men de blev väldigt mörka.  När bullarna når över 96 grader är de klara, min brödtermometer är guld värd!

2013_04_09__mg_7621

Resultatet då? Ja, de är ljusare än de köpta men smaken var inget fel på. Smakar inte som köpebullarna heller, men väldigt goda. Fluffiga och goda blev de. Helt underbara med smör och ost. Iallafall som nybakade. De var goda även dan efter, men blev snart tråkiga, som allt bröd utan konserveringsmedel. Trist, men så är det.
2013_04_09__mg_7625

Näringsvärden: 266kcal/100g. 7.1g protein, 48.3g kolhydrater, 4.3g fett. Kalorifördelning 11% protein, 74% kolhydrater,  15% fett. Beräkna själv!

Tillägg: Jag fick tag i köpe-russinbullar häromdan. De är inte alls så grova som jag trott. Det är mindre rågmjöl än sirap i dem. Och färgen kommer från soja. Bara luft-o-bös-bröd alltså. Vad lurad jag känner mig. Egenbakat är det som gäller hädanefter.

Annonser

Ett svar »

  1. Vad lyxigt att baka bröd själv varje helg, du får gärna komma hit och baka bröd till oss med,!!!!
    Visst är det fusk att man tillsätter soja i brödet för att få dem mörkare…
    Trevlig valborg!!!
    Kram

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s