RSS Flöde

Alltid rött, alltid rätt

Postat den

Första maj. Den rödaste av alla röda dagar. Arbetarens helgdag, länge den enda icke-religiösa helgdagen på året. Sen kom nationaldagen och fick helgdagsstatus för några år sedan, men det är knappt den räknas. Den är lite för ”fin,” lite för ”intellektuell” för vanligt folk. Inte som första maj, när vi alla ikläder oss våra förfäders kamp mot etablissemanget. Eller, gör vi det? När var du ute och demonstrerade sist? Trollmor erkänner att hon aldrig gjort det, trots uppväxten i en starkröd arbetarfamilj. Varje år påpekade morfar att första maj var minsann arbetarns helgdag; den enda dagen, utöver julafton, som produktionen stoppades på pappersbruken. Inte för att han jobbat på pappersbruk, men…
Lite måste det ändå smittat av sig, för Stortrollet var den enda i sin klass som visste varför det är ledig dag. Den enda som ens räckte upp hand. Hon var förvånad själv.

Men, arbetarns helgdag ska firas. Med rött som sig bör. Så är det bara. Så vad finns det för röd mat? Det får bli tomatscones. Det var när vi bakade paprikascones som Bakbokmat kommenterade om att göra scones med tomater. Tanken har legat och grott i bakhuvudet ett tag, och nu var det dax att ge sig på det. Det stod en paket passerade tomater i skafferiet, perfekt!

4 dl vetemjöl – 280g
4 dl rågsikt – 267g
4 tsk bakpulver – 18g
1 tsk salt – 7g
100g smör – 101g
3 dl passerade tomater – 299g

Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt. Finfördela smöret i mjölet och arbeta till en smulig deg. Häll i tomatsåsen och arbeta ihop till en deg.2013_04_26_img_1501 Dela degen i fyra bitar och platta ut var bit på en klädd plåt. Skåra kakorna i fyra bitar och pigga dem. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min i 200 grader. 2013_04_26__mg_7713

Resultatet blev väldigt goda scones, så där perfekt mjuka och frasiga som scones ska vara. De försvann snabbt ur brödfatet, bara en ensam kaka blev kvar att fotograferas. Tomaten gav en mild söt smak, inte direkt påtaglig men ändå där. Skulle nog passa väldigt bra med nåt lite syrligt pålägg. Philadelphia var gott men lite för tamt. Borde haft paprika med isåfall, men det hade vi ingen hemma.2013_04_26__mg_7729

Näringsvärden: 305kcal/100g. 6.3g protein, 46.1g kolhydrater, 10.3g fett. Kalorifördelning 8% protein, 61% kolhydrater,  31% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Vad fina sconsen blev! Jag förstår att det var en strykande åtgång på dem. Jag kan nog tänka mig att demonstrera, men eftersom jag är socialliberal så blir det inte på första maj.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s