RSS Flöde

kakvecka – nougatgömmor och syltgrottor

Postat den

Ibland hittar man nåt som verkar så himla gott. Ett recept som känns helt rätt. Så sätter man igång, och själva framställandet är så tråkigt att man bara ger upp. Eller inte tråkigt, men tålamodstärande. Eller så har man bara inte tid att göra rätt hela vägen. Då är det bra om man kan hitta på en annan lösning. Så blev det med de här kakorna. Jag hittade ett recept på matklubben på kakor som verkade godare än lovligt. Alltså måste de testas. Men… Det där med att trycka ut mördeg i pappersformar… Det tog tid, det blev inte bra, det var segt och tråkigt. Och klockan hade brådis, så tillslut gav jag upp. 20 st nougatgömmor får räcka.

Grottedegen:
200g smör – 190g
4.5 dl mjöl – 245g
1 dl socker – 87g
1 tsk vaniljsocker – 3g
1 tsk bakpulver – 5g

Blanda rumsvarmt smör, mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver till en deg. Lägg på ett fat och täck med plast. Ställ i kylen minst 30 min.

Näringsvärden grottedeg: 483kcal/100g. 4.8g protein, 49.5g kolhydrater, 29.9g fett. Kalorifördelning 4% protein, 41% kolhydrater,  55% fett. Beräkna själv!

Nougatgömmor:
grotte-deg – 256g
nougat – 104g
40g smör – 39g
3 msk mjölk – 46g
2.25 dl honung – 301g
150g kokos – 158g

Tryck ut degen i små pappersformar. Det var det här som tog mer tid än jag räknat med.2013_03_10__mg_6956 Grädda formarna i 175 grader ca 5 min. Skär upp nougatkuber, ca 1 cm sida. Koka smör, mjölk honung och kokos medan formarna gräddas. Ta ut dem och lägg i en nougatkub i var form.2013_03_10__mg_6968 Klicka sedan på kokoskolan2013_03_10__mg_6974 över nougaten och grädda igen ytterligare ca 7-10 minuter.

Näringsvärden nougatgömmor: 449kcal/100g. 3.6g protein, 47.7g kolhydrater, 27.3g fett. Kalorifördelning 3% protein, 42% kolhydrater,  55% fett. Beräkna själv!

Men resten av degen då? Den får bli syltgrottor! Det hade funnits plan på att göra en annan typ av kaka med vinbärssylt, men dit hade vi inte kommit än. Sylten fick funka bra till syltgömmorna istället.

Vinbärssylt:
1 liter frysta vinbär – 411g
1 apelsin – 173g
syltsocker – 225g
pektin – 60g

Skala apelsinen, tina vinbären. Lägg allt i en kastrull och koka upp. Blanda i socker så det blir lagom sött. Jag tyckte sylten va för tunn så jag tog i mer pektin, läste sen att syran i vinbär motverkar pektin. Men när sylten kallnat var den riktigt lagom tjock. Kanske i tjockaste laget, men så gillar jag när sylt är lite rinnig.

Syltgrottor:grottedeg – 274g
vinbärssylt – 56g

Rulla bollar2013_03_10__mg_6964 av degen som är kvar och lägg i små pappersformar. Gör ett hål i var boll och lägg i en klick sylt.2013_03_10__mg_6967 Grädda ihop med nougatgömmorna ovan, totalt ca 12-15 min.

Näringsvärden sylt: 137kcal/100g. 0.8g protein, 35.2g kolhydrater, 0.2g fett. Kalorifördelning 2% protein, 97% kolhydrater,  1% fett. Beräkna själv!

Näringsvärden syltgrottor: 424kcal/100g. 4.1g protein, 47.1g kolhydrater, 24.9g fett. Kalorifördelning 4% protein, 44% kolhydrater,  52% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. gaaah, de där nougatgömmorna måste jag baka någon gång! Älskar ju allt som är i dem :D

    Svara
  2. Ping: Lördagstips v 20 | Fika med Eleonore

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s