RSS Flöde

Nätebröd eller if you can’t beat them – eat them!

Postat den

Årets första skörd från växthuset gjordes i början av maj. Såklart handlar det om näter. Brännässlor, detta eländiga gissel. Växer överallt där man inte vill ha dem. Som i växthuset. Men, beväpnad med plasthandskar och sax gav sig trollmor på näterna. Ner med dem i en plastbytta, men utan att få med lika mycket mossa och gräs som trollen hade fått med. Grovrensning sker direkt. Dock blev det inte mycket nog, så trollmor fortsatte ut i trädgården. En del näter växer såklart vid rabarberna. Nära rishögen fanns det massor. Och kollar man bara finns det en hel del här och var i gräsmattan med. Naturtomt tror jag sånt kallas. Den här gången blev det dock inte nässelsoppa, det blev nätebröd! Ett bröd som serverades ihop med gräslökskorven på Stortrollets kalas. För att hinna med allt bakades detta bröd i förväg och frystes sedan in när det var färdigjäst.

1 pkt jäst – 50g
50g smält smör – 49g
3 dl vatten – 281
2 dl mjölk – 208
2 msk socker – 28g
2 tsk salt – 13g
ca 12 dl vetemjöl – 739g
filmjölk – 246g
förvällda nässlor – 274g

Rensa och skölj nässlorna noga. Förväll dem några minuter i kokande vatten, skölj sedan med kallt vatten och låt dem rinna av. Smält under tiden smöret och blanda ut det med mjölken och vattnet. Värm till 37 grader, häll i assistenten och smula ner jästen. Rör ut jästen, häll i saltet. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 min. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela på hälften och kavla ut en halva i taget.Exif_JPEG_PICTURE   Häll på filmjölk på degen,Exif_JPEG_PICTURE bred ut och fördela sedan hälften av nässlorna över degen. Rulla ihop som kanelbullar eller rulltårta.Exif_JPEG_PICTURE Skär stubbar av rullen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg stubbarna lite lagom tätt så de jäser ihop till ett brytbröd. Gör sedan likadant med andra halvan av degen och resten av nässlorna.Exif_JPEG_PICTURE Låt brödet stå att jäsa ca 45 min till, gör under tiden plats i frysen så plåten får plats där. Linda hushållsplast runt plåten och ställ vågrätt i frysen.
När brödet ska bakas ut tas det ur frysen en stund innan ugnen sätts på. Ta av plasten och lägg gärna över brödet på en annan plåt. Tina så pass att ev is på brödet är borta, men degen ändå är hård. Får det tina för mycket flyter degen ut och hela brödet tappar formen. Ser inte roligt ut alls. Sätt in plåten i kall ugn, sätt ugnen på 225 grader och baka brödet tills det når 97 grader invändigt.2013_05_09__mg_7912

Vi åt vårt bröd till grillad korv och potatisgratäng vilket var väldigt gott. Brödet funkar även bra som vanliga mackor med smör och ost. Det fick även vara matsäck i Göteborg och åts då med bara marmite, jättegott. Men det allra godaste var att äta brödet med mesost.

Näringsvärden: 206kcal/100g. 6.4g protein, 35.5g kolhydrater, 3.9g fett. Kalorifördelning 13% protein, 70% kolhydrater,  17% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Nässlor har jag faktiskt aldrig ätit, men hur gott låter inte det här brödet. Ha en fin fredag!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s