RSS Flöde

Nässelsoppa

Postat den

När vintern äntligen gav upp blev det dags för nässelsoppa. Ingen i trollfamiljen hade ätit det förut, så det var stor förväntan. Trollen repade glatt nässlor, och mycket annat ogräs åkte med, hemma hos mormor. Dumt, det tog lång tid för trollmor att rensa allt sen. Mossa och torrt gräs är inte smakhöjande.

2 l rensade nässlor – 189g
1 l vatten – 1036g
liten bit ingefära – 18g
schalottenlök – 118g
rapsolja – 10g
buljongtärning – 11g
1 burk creme fraishe ingefära/vitlök – 202g

Rensa nässlorna och skölj dem noga. Skölj dem sen ett par gånger till, det är alltid mer jord kvar. Häll nässlorna i en gryta och fyll på med vatten. Förväll ca 5 min, häll sen av vattnet och tippa över nässlorna i iskallt vatten. Hacka lök och ingefära och fräs i oljan. Krama ur vattnet ur nässlorna och lägg i dem i grytan. Häll på en liter vatten och lägg i en grönsaksbuljongtärning. Låt koka några minuter. Mixa sedan soppan slät med stavmixer och rör ner en burk creme fraishe. Låt soppan bli varm. Koka ägg hårdkokta, skala dem och dela på längden. Servera soppan med ägghalvor och gärna nybakat bröd.2013_05_05__mg_7887

Näringsvärden: 73kcal/100g. 1.6g protein, 3.8g kolhydrater, 6.0g fett. Kalorifördelning 8% protein, 20% kolhydrater,  72% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Åh jag älskar nässlor! Jag har rensat bort allt som fanns på mina föräldrars tomt, förvällt och lagt i frysen! Passar så bra att använda istället för spenat :)

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s