RSS Flöde

Kvällslimpa utan jäsning

Postat den

Äras den som äras bör, det här receptet är helt o hållet inspirerat av Bevemyrs Ojästa bröd. Trollmamma föll totalt för det enkla receptet. Testade det en gång, blev jättebra. En limpa slukades direkt, en åkte in i frysen. Omtag nästa kväll, fast nu med en massa egna modifieringar. Så här är Trollcaféets version, kvällslimpa utan jäsning.

1 pkt jäst – 52g
5 dl vatten – 510g
en skvätt olja – 17g
1 tsk salt – 7g
1 msk honung – 48g
1 dl solrosfrö – 84g
0.5 dl linfrö – 41g
7 dl rågsikt – 394g
3 dl grahamsmjöl – 201g
1 dl havrekli – 66g
knappt 2 dl vetemjöl special – 105g
vetemjöl – 34g

Smula ner ett paket jäst i assistenten. Jag hade två halvor liggandes, måste blivit fel nångång, så jag tog dem båda. Därav 52g. Häll på vatten, värmt till 37 grader. Lös upp jästen i vattnet. Häll i en skvätt olja. Trollmor har blivit så pass säker att hon nu höftar till mängden olja. Tippa i saltet och en generös sked honung. Sen är det dags för godsakerna. Solroskärnor är så himla gott i bröd. Likaså linfrön, men det gillar inte trollfar. Så vi tar inte lika mycket av den saken. Rågsikten blandas i, därefter andra sorters mjöl. Jag ville ha ett lite grövre bröd, så jag hällde i en slatt havrekli och grahamsmjöl. Sen vetemjöl special tills degen är fast och fin, släpper från kanterna. Men inte för stabbig såklart.  2013_05_21__mg_8260
Töm upp degen på lätt mjölat bakbord och dela den i tre delar.2013_05_21__mg_8264 Forma var del till en limpa. Mina blev väldigt olika stora, tripp trapp trull.2013_05_21__mg_8272 Lägg limporna på plåt med papper som ställs in i kall ugn.2013_05_21__mg_8273 Sätt ugnen på 200 grader och över/under-värme med en gång. I vanliga fall börjar jag alltid med ugnen på snabb-läget, men nu är det normalläget som gäller. Grädda bröden ca 30 min. Låt två av limporna svalna inrullade i bakhanddukar. Den tredje skivas upp2013_05_22__mg_8298 till kvällsmat och avnjutes med en lagrad ost och marmite.2013_05_22__mg_8300 Eller med mögelost. Eller nåt annat gott.

Näringsvärden: 265kcal/100g. 8.8g protein, 41.9g kolhydrater, 6.5g fett. Kalorifördelning 13% protein, 64% kolhydrater,  22% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

 1. Det där lät som ett väldigt praktiskt och gott bröd. Definitivt något att testa!

  Svara
  • Det är suvve! Lite kompaktare bröd jämfört med de kalljästa vi brukar baka, men sååå snabbt! Går att baka ut som frallor med, såklart, men det blir så mycket frallor ändå! Limpa är gott som omväxling.
   Bara alla försök med limpa i form som skiter sig här…

   Svara
 2. Tycker det ar jatte kul att baka brod och detta ser bade gott och ser aven enkelt ut. Har faktiskt ocksa kommit till den punkten da jag ”vagar” mig pa att halla i en skvatt olja utan att mata precis…kanner mig lite stolt:)
  Maste se till att leta upp fron och testa i nasta bak.
  Tack sa mycket for receptet, ska helt klart testas!
  Kramar fran Italien :)
  Nena

  Svara
  • Välkommen Nena!
   Ja, detta är mitt nya favvo-bröd! Det tar inte längre tid, eller inte mycket längre tid iaf, än att baka scones. Men det står sig och räcker längre. Om det är godare vet jag inte, det är ju en annan sorts bröd.

   Svara
 3. Jag gillar sådana här bröd och med honung i blir det extra gott tycker jag (även om mängden är så liten)!

  Svara
 4. Bröd utan jäsning, that’s us!

  Svara
  • Ja, det är helt fenomenalt bra juh! Nästan lika snabbt som scones men står sig mycket bättre. Kalljäsning eller ojäsning, det är det som gäller. :D

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s