RSS Flöde

Sommarmarmelad

Postat den

Det har blivit mycket marmelad i år. Rabarber passar bra till marmelad. Här är en i det lyxigare segmentet. En marmelad som passar väldigt bra ihop med lite mer smakrika ostar. Både vanlig hårdost och mögelost trivs i sällskap med den här marmeladen. Hushållsost med för den delen. Receptet hittade Trollmor på Smaka o se, en av många bloggar som följs. Receptet följdes ganska bra, det blev bara lite missöde med beräknandet av nötter, så det blev betydligt mer valnötter i vår än i originalet.

rabarber – 1089g
strösocker – 621g
1 citron – 63g
valnötskärnor – 255g
pistagekärnor – 81g
2.5 dl rött vin – 250g

Skala rabarberna och skär bort om de är för träiga. Våra börjar bli ganska trista nu, man får leta upp de finaste. Skär rabarbern i små bitar. Blanda med sockret och pressa i citronen. Täck över bunken och ställ kallt över natten för att dra.
Krossa pistagenötterna och bryt valnötterna i mindre bitar. Hälla upp sockerrabarberna i en tjockbottnad gryta av lite högre modell. Häll i nötterna och rödvinet. Jag använde vinet för att skölja ur byttan som rabarberna varit i, det blev ganska mycket socker kvar på kanterna i den. Vinet i fråga var en miniflaska (250 ml) som råkade stå i matkällaren. Det vin vi hade köpt visade sig ha riktig kork, och det var inte läge att dela en halvliter överblivet rödvin just då. Så det står nu i källaren och väntar på bättre tider. Koka upp på full fart, var med på att det pöser rejält i början. Anpassa plattan så marmeladen kokar rejält men ändå inte pöser.Exif_JPEG_PICTURE Låt den stå och koka ihop sig ca 30-40 min. Rör om mellan varven, annars bränner det lätt. I receptet stod det att den skulle upp i 106 grader. Jag fick upp min i 101 grader och den blev då tjock nog ändå. Låt marmeladen svalna något och häll upp den i rena glasburkar som förslutes med lock. Låt svalna och förvara i matkällaren. Eller ät den direkt på macka med ost eller ihop med ost och kex.2013_06_10__mg_8320 Sommar på burk, att ta fram när det blir höstruskigt, om den räcker så länge.

Näringsvärden: 326kcal/100g. 4.1g protein, 46.1g kolhydrater, 12.7g fett. Kalorifördelning 5% protein, 59% kolhydrater,  36% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Mums så gott, spännande att ha i kärnor av olika slag i också :D
    Bli medlem på Campadre vettja ;) Det är ju kanon att ha en glassmaskin med kompressor och slippa tänka på att för-frysa skålen till maskinen i flera timmar! Håller tummarna för att denna är bra nu :)

    Svara
  2. Nu fick mitt begär efter egna rabarber i trädgården ytterligare bränsle! Din marmelad lät alldeles sagolikt god.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s