RSS Flöde

Rabarbersaft

Postat den

Saft är inget vi använder mycket i Trollcaféet, men det är lite synd. Egentligen är det väldigt gott med ett glas saft ibland. Fast ofta är det för sött. Trollmamma har aldrig tyckt om saft till fika eller så. Som barn föredrogs vatten, vilket ofta ledde till att kära modern fick kommentarer om att hon var för hård mot tösa-stackarn. Hallå världen, det var JAG som inte ville ha saft, jag fick väl dricka vad jag ville för morsan! Men det är godare med vatten. Eller te. Eller kaffe nu för tiden. Men, saft kan vara trevligt ibland, som sagt. Och det är ett bra sätt att ta hand om rabarberna.

rabarber – 1831g
vatten – 669g
socker – 750g

Skär ner rabarberna i bitar, det är inget behov att rensa dem.Exif_JPEG_PICTURE Fast det klart, det skadar inte heller. Koka upp vattnet och häll över rabarberbitarna. Låt stå och dra över natt, sila sedan av saften genom en ren handduk. Rabarbermoset som blir kvar kan användas till nåt annat,Exif_JPEG_PICTURE jag bakade bröd på mitt. Saften mäts upp, (vi fick 1621g saft) hälls i en gryta och socker tillsätts. Värm på saften så sockret löser sig, men den behöver inte koka.Exif_JPEG_PICTURE Häll upp i rena flaskor, tex PET-flaskor om den ska sparas, eller i valfri tillbringare om den ska göras av med direkt. PET-flaskor som inte fylls fullt går väldigt bra att frysa. Eftersom det inga konserveringsmedel är i saften står den sig inte jättelänge i kylen, men en vecka drygt var inga problem. Längre än så varade inte vår saft.

Näringsvärden: 186kcal/100g. 0.1g protein, 46.4g kolhydrater och 0.1g fett. Energifördelning: 0.5% protein, 99% kolhydrater, 0.5% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Rabarbersaft är så gott, men vi dricker inte heller saft så ofta. Ha en fin dag.

    Svara
  2. Detta BORDE jag egentligen göra! Har så mycket rabarber, så trist om den bara står och blir dålig i landet… Gjorde dock en stor sats jordgubbssaft för ett litet tag sedan, och sååå ofta dricker vi inte saft :(

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s