RSS Flöde

Mazarinkaka med bär

Postat den

Trollmamma har aldrig varit något stort fan av mazariner, men mazarintårta verkade gott. Har sett det på flera olika bloggar och tänkte att det måste ju testas. Om man dessutom slänger på lite färska bär så måste den väl bli saftigare än vanliga mazariner? Värt att testa. Eftersom temat för kakjuntan är just bär blir det här mitt bidrag dit. Receptet är från Sju sorters kakor, upplaga 60 från 1985. Jag följde det ovanligt bra, förutom den där biten med bär uppepå då. Tanken var från början att bara ha jordgubbar, men när lilltrollet var med mig i skogen ihop med Soltrollet såg vi att det fanns blåbär. Vi lyckades få med några hem, att strö över kakan. Om det är ont om blåbär här i trakten i år skyller jag på hästen! Hon ääääälskar blåbärsris och bryr sig inte ett dugg om ifall det finns blåbär på. Matvrak, men hon är så söt att hon kommer undan det mesta.

3 dl vetemjöl – 181g
0.5 dl socker – 49g
100g smör – 100g
1 ägg – 51g
0.5 tsk bakpulver – 1g

50g smör – 51g
150g mandelmassa – 162g
2 ägg – 105g
0.5 tsk bakpulver – 2g
3 msk vetemjöl – 29g

rabarbersaft – 29g
florsocker – 149g

jordgubbar – 133g
blåbär – 13g

Blanda mjöl, socker, smör och bakpulver till en smulig massa. Rör i ägget och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Låt denna ligga kallt en halvtimma minst. Tryck sedan ut mördegen i en pajform med löstagbara kanter.2013_07_06__mg_8561-2

Medan degen ligger kallt rörs fyllningen ihop. Vispa smöret mjukt. Blanda ner riven mandelmassa och blanda väl. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Töm upp smeten i pajformen2013_07_06__mg_8564 och grädda i ugnen ca 20 min i 175 grader. Låt kallna över natt.

Blanda ner florsocker i koncentrerad rabarbersaft till kristyr. Bred detta över kakan.2013_07_07__mg_8596 Skiva jordgubbarna och lägg över kakan så de fastnar i kristyren.2013_07_07__mg_8606 Strö över blåbär och andra bär som finns mogna just för tillfället.2013_07_07__mg_8646

Servera gärna kakan till kaffe och med glass. Det är en ganska torr historia, som mazariner alltid är, och dessutom väldigt söt. Men med glass till blev det väldigt gott.2013_07_07__mg_8649

Näringsvärden: 348kcal/100g. 5.4g protein, 44.0g kolhydrater och 16.8g fett. Energifördelning: 6% protein, 50% kolhydrater, 43% fett. Beräkna själv!

Ett svar »

  1. Ser otroligt gott ut. Jag gillar mazarin och fint att ha färska bär på också.

    Svara
  2. Det är ju så gott med mazarinkaka. Har själv gjort en med rabarber, mums!

    I den isländska lakritsen är det mest sötlakrits, och då i kombination med choklad och kola. En sort är riktigt salt, den har då saltet utanpå.

    Kram kram

    Svara
  3. Men jisses vad gott! Måste provas. :)

    Svara

Lämna ett svar till Ljuvligmat.blogg.se Avbryt svar