RSS Flöde

Klickat bröd

Postat den

Så här nästan sju månader avklarade på året är Trollmor väldigt nöjd med att ha bakat allt bröd som ätits hemma. Det kommer bli köpebröd på semestern, för det är smidigast när man campar, men hemma äter vi egenbakat bröd. Med undantag för knäckebröd, där är det bara Husman som gäller. Fast inte ens det äter trollmamma så ofta längre, så det blir inte så ofta vi köper det heller.
Det mesta bröd som bakas är kalljäst fortfarande. Det är väldigt smidigt. Så även den här varianten. Det ska vara snabbt på mornarna, så bröd som klickas ut på plåten utan att bakbordet blandas in är praktiskt. Det här är en sån variant. Kalljäst bröd tjänar på att hanteras minimalt efter jäsningen har jag hört, så det kör vi på. Den här gången med banan i brödet, men det gav ingen smak alls. Konstigt, men så var det.

0,5 pkt jäst – 23g
turkisk yoghurt – 460g
3 bananer – 206g
rågsikt – 189g
havrekli – 60g
dinkelmjöl – 131g
pumpafrön – 78g
linfrön – 23g
salt – 9g
olivolja – 10g
vetemjöl special – 184g

Smula ner jästen i assistenten och klicka i yoghurt. Rör ut jästen o yoghurten och mosa i bananerna. Häll i olika sorters mjöl, ett i taget. Ta i frön efter smak och häll i lite olja samt salt. Rör ihop till en smidig deg som börjar släppa kanterna på assistenten, men ändå är lite kladdig. Låt stå och jäsa i kylskåp under natten.
På morgonen, dra upp klickar av degen ur degskålen och lägg på plåt med bakplåtspapper. 2013_07_06__mg_8527 De behöver inte se så fina ut, det blir bra bröd ändå. Ställ in i kall ugn, så brödet jäser lite mer medan ugnen värms till 200 grader. Grädda tills de ser klara ut2013_07_06__mg_8532 och når 96 grader i innertemp. Servera till frukost med smör, ost och marmelad.

Näringsvärden: 277kcal/100g. 9.2g protein, 37.6g kolhydrater och 9.0g fett. Energifördelning: 14% protein, 56% kolhydrater, 30% fett. Beräkna själv!

»

 1. Fina! Konstigt att man inte smakade bananen, den som oftast brukar dominera. Har du testat att göra eget knäckebröd?

  Svara
 2. Jag har inte bakat kalljäst någon gång, men dina inlägg får mig verkligen att bli sugen på det.

  Svara
  • Jaa, det måste du göra! Det är så busenkelt. Speciellt när man gör det här klickade brödet, behöver inte ens dra fram bakbordet. Jag gjorde korvbröd på det viset förra helgen, men missade att väga o fota så det kommer inte på bloggen. Blev iallafall suveränt bra. Bara ta upp en klick deg, dra ut den till korvbrödslängd och lägga på plåten.

   Svara
 3. Vilket underbart recept!!! det måste jag prova nån dag! Kram!

  Svara
 4. Oj, oj, oj – det ser onekligen gott ut! Tack för tips, skall testas !

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s