RSS Flöde

sovmorronbröd

Postat den

Idag är det första dan på semestern. Äntligen ska trollmor och trollfar ha semester. Det betyder dels att Trollcaféet kommer uppdateras något mindre ofta, måndag och torsdag framöver. Dels betyder det sovmornar. Sovmorgon är bra för det mesta. Sovmorgon med nybakat bröd är bättre. Men det är ofta svårt att kombinera med att få nåt vettigt gjort. Men, det går! Det kräver bara ett bröd som inte kräver nåt arbete på morgonen. Och det finns faktiskt, hur otroligt det än låter. Kalljäst bröd som är utbakat och klart, bara att langa in i kall ugn. Då jäser det lite extra där och blir hur fint som helst. Med kopiösa mängder frukt i blir det saftigt värre. Helt rätt.

torkad fruktmix – 174g
5dl vatten – 496g
0.5 pkt jäst – 21g
havrekli – 8g
2dl havregryn – 75g
rågsikt – 146g
grovt dinkelmjöl – 73g
pumpafrön – 104g
linfrön – 27g
salt – 9g
rapsolja – 13g
vetemjöl special – 191g

På förmiddagen dagen innan brödet ska ätas läggs torkad frukt i blöt i 5 dl vatten och får stå i kylen och dra.    På kvällen innan hackas frukten i småbitar. Vattnet hällas av i assistentbunken och jästen rörs ut i detta. Hälla i havrekli och havregryn samt mjölen. Häll sedan in fröer och hackad frukt. Tillsätt salt och olja och rör sedan ner vetemjöl tills det blir en lagom seg deg.2013_07_06__mg_8584 Töm upp denna i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper. Tryck ut i hela formen2013_07_06__mg_8590 och ställ i kylen över natt. Njut av sovmorgonen. Ställ in formen i kall ugn,2013_07_07__mg_8594 ställ termostaten på 200 grader och låt brödet bakas medan du klär dig och väcker resten av familjen. Servera brödet till frukost med era favorittillbehör.2013_07_07__mg_8618

Näringsvärden: 246kcal/100g. 7.6g protein, 36.9g kolhydrater och 6.7g fett. Energifördelning: 13% protein, 62% kolhydrater, 25% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s