RSS Flöde

Kökspryl – skicka vidare fråga

Postat den

Vi diskuterade häromdagen, jag och några andra köksintresserade kompisar. Vilken är det oväntat bästa prylen vi har i köket. Det kom många olika förslag. Det roliga var att saker som var ”väntade” för en del var oväntade för andra. Som en vass kniv. Men det var mer resonemanget ”Ja, det visste jag väl att en vass kniv var bra att ha, men att den där kniven skulle vara _så_himla_bra_ hade jag aldrig gissat!” eller ”Jag kunde inte tro att det var sån skillnad på olika rivjärn!” Det var en så kul diskussion att jag bestämde mig för att skicka frågan vidare bland mina matbloggarvänner:

Berätta om din/er oväntat bästa kökspryl och skicka frågan vidare till fem andra matbloggare.

Min oväntat bästa kökspryl är en termometer. Jag fick tipset om sådan från käre svågern. Han använde sig av den när han bakat bröd. En rasande snabb liten termometer som han tempade brödet med och visste på så sätt om det var klart. När jag såg den in action kom jag att tänka på att gode vännen Tias sagt att man ska tempa bröd. Så jag började genast använda vår stektermometer till mitt brödbak. Den var dock långsam, måste alltid räkna upp i max 4-hopp så det tar en stund att mäta från rumstemp till de 96 grader bröd ska hålla. Dessutom är den opålitlig. Visar slumpvis mellan 6 och 38 grader när den kommer upp ur lådan, och så stort spann har vi inte i köket. Så den förtjänade att kasseras. Jag gnällde över den så ofta att älskade trollfar en dag kom hem med en sån termometer som svågern hade. O JÖSSES vad den var bra! Snabb som ögat, iaf jämfört med gamla stektempen. Hoppar direkt upp till strax under det den tänker stanna på. Funkar lika bra att tempa bröd som grillat kött. Eller vattnet i vattenkokaren för den delen. Trollmamma litar inte på det där med fingerkänsla när det kommer till ljummet vatten, det mäts med termometer. Jag skulle antagligen skålla all min jäst annars. Kan inte säga om det är 35 eller 45 grader på vattnet. Så min oväntat bästa kökspryl är verkligen min termometer. Skulle den lämna walk over skulle det bli nyinköp vid nästa resa till stan, utan snack.

Nu lämnar jag frågan vidare till:
Amy’s piece of cake
Dalmatian Mom
En herrans mat
Hovkonditorn
Matsafari
och hoppas ni har lust att berätta om era oväntat bästa köksprylar.

Annonser

»

 1. Vilken utmaning! Ska klura lite :)

  Svara
 2. Måste flika in med mina favvosar i köket

  1. Min hållare/skärare till plastfolie. Grymt smidig o inget mer trassel eller ”svinn”.
  2. Tupperware lökhackare med snöre…älskar den!!
  3. Potatisskalaren jag köpte när jag var 15 år till min flyttahemifrån-samling. Den är super ännu o bästa jag någonsin testat!
  4. Vakum-klickaren till omöjliga syltburken!
  .

  Svara
 3. Hinner inte blogga just nu. Men vill ju inte missa chansen att svara på din fråga. Det är enkelt. Gjutjärnspanna, gjutjärnspanna och gjutjärnspanna. Ju äldre desto bättre. Med metallhandtag så kan man ha den i ugnen och på grillen. Med lite högre kanter klarar den såser, mindre grytor o fritering! Ju hårdare gafflar o skedar man rör med desto nyttigare blir maten. Och man behöver aldrig vara rädd att skada den. Kökets pansarvagn. I Love it!
  Ha de så gott!

  Svara
 4. Detta var en kul tankeställare. Jag älskar verkligen köksprylar, men har lite svårt att bestämma mig för vilken av dem jag inte skulle kunna leva utan.

  Kanske min Le Creuset emaljerade järngryta (jag har haft andra och dessa har slutat i soporna).
  Eller kanske linnedukar som jag fyndat på loppis – degens bästa vän?
  Eller WWF tryckkokare som gett mig oändligt mer tid till annat i köket medan maten tillagas?
  Det kanske får bli min hemmasnickrade kavel – en träpinne från Hornbach för 54 kr som jag sågat i två bitar och sandpapprat lite. Något annat går inte att kavla med.
  Släkten i Kroatien häpnar varje år över osthyveln och en potatisskalare är ju en av världens bästa uppfinningar…

  Jag har svårt att bestämma mig.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s