RSS Flöde

risgratäng med köttfärs

Ibland får man rester över av lite vad som helst. Svårt att hitta på vad man ska göra av det, för vår del blir det oftast en gryta med allt på en gång. Men varför inte variera sig? Vi hade tänkt göra vanlig köttfärssås, men trollmamma bestämde att det går nog att göra en risgratäng. Friskt improviserat med vad som fanns i kylskåpet.

kallt kokt ris – 1000g
blandfärs – 1018g
soja – 48g
paprika – 116g
bacon – 142g
vitlök – 23g
ingefära – 12g
rädisa – 91g
chili – 31g
lök – 140g
jordnötter – 181g
kikärtor – 244g
creme fraishe vitlök/timjan – 240g
västerbottenost – 100g

Lägg det kalla kokta riset i en stor ugnsfast form. Klipp baconet i bitar och stek ihop med hackad lök. Strö över riset. Stek blandfärsen efter baconet, så behövs ingen olja. Smaksätt färsen med sojan. Häll över i gratängformen. Hacka paprika,
2013_07_28__mg_8742 vitlök, ingefära, rädisor och chili
2013_07_28__mg_8760 fint och strö över färsen. Skölj kikärtorna och häll dem och jordnötterna2013_07_28__mg_8766 i formen. Blanda väl så allt blir en enda röra.2013_07_28__mg_8769 Hit kan förberedas, ställ formen svalt. En halvtimma innan ätdags startas ugnen till 200 grader.  Häll på creme fraishen och blanda ner. Strö över riven ost2013_07_28__mg_8772 och ställ in i ugnen. Ta ut efter ca 20 min och servera med lite färska grönsaker. 2013_07_28__mg_8773Inte den festligaste rätten, men en bra lunch eller middag för att ta vara på rester.

Näringsvärden: 216kcal/100g. 11.0g protein, 13.0g kolhydrater och 13.7g fett. Energifördelning: 20% protein, 24% kolhydrater, 56% fett. Beräkna själv!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s