RSS Flöde

Formlimpa

Så var det dags för brödbakning igen. Den här gången hade Trollmor hittat ett recept på Havrebröd hos Trattoria. Det verkade enkelt och bra – och gott! Eftersom Trollmors limpor inte brukar bli så bra kändes det som ett enkelt recept var rätta grejen.

Kvällen före:
1l vatten – 932g
1pkt jäst – 46g
1 tsk salt – 8g
6 dl havregryn – 253g
7dl vetemjöl special – 400g

Morgonen efter:
ca 8 dl vetemjöl – 474g

Rör ut jästen i det kalla vattnet. Blanda ner resterande ingredienser. Blanda väl till en rinnig smet och ställ in i kylen över natten. Nästa morgon tas bunken fram igen. Smeten har då blivit bubblig tjock smet 2013_08_31__mg_9287 och ytterligare mjöl arbetas i. Jag satte assistentens timer på 5 min knådning. Halva degen placerades i ena bakformen av silikon, andra halvan i den andra.2013_08_31__mg_9293 Ja, ungefär hälften i var iallafall. Dessa ställdes sedan att jäsa i köket, ca 45 min. Brödet gräddades sedan i 225 grader ca 45 min, tills limporna nått 96 grader. Då var hela familjen hungrig. Tyvärr hade brödet samma fel som mina limpor alltid har. Det var tji att skiva det. Hård skorpa på toppen och väldigt mjukt bröd i övrigt. Hur gott som helst, men svårskivat. Även kallt var det svårskivat. Limpa två fick kallna och frystes sedan, vi hoppas den bättrar sig i frysen.2013_08_31__mg_9314

Näringsvärden:222kcal/100g. 7.2g protein, 43.2g kolhydrater och 1.6g fett. Energifördelning: 13% protein, 80% kolhydrater, 7% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Testa att höja värmen och börja med 250 grader i ca 10 minuter och sedan sänka till ungefär 200 grader resterande tid. Det funkar bra för mig i de flesta fall när jag gör limpor, dock inte alltid. :)

    Svara
  2. Vilka smidiga bröd, det blir alltid gott med kalljäst bröd. Och nybakat bröd på morgonen är ju bara så gott!!
    Kram

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s