RSS Flöde

Zucchinibröd med nötter

Ja, det blir bröd igen. Trots allt bakar jag mestadels bröd. På veckorna äter vi ytterst sällan nån lagad mat hemma. Det är frukost och kvällsmat hemma, det förstnämnda är iof gröt. Men kvällsmaten är nästan alltid mackor. Så det går åt en del bröd. Den här gången blev det en variant med rester.

minimjölk – 698g
jäst – 45g
honung – 17g
aubergine – 66g
zucchini – 151g
cashew – 111g
vetemjöl – 68g
havregryn – 137g
rågmjöl – 120g
dinkel – 273g
vetemjöl special – 420g

Värm mjölken till fingerljummen och rör ut jästen i den. Tillsätt en rejäl klick honung. Jag hade lite aubergine och zucchini kvar sedan matlagningen, så dessa hackades fint och hälldes i smeten. Samma sak med lite neutrala cashew-nötter som låg i skåpet. I samma skåp fanns en sorglig rest vetemjöl, lite havregryn, inte så mycket rågmjöl och en slatt dinkelmjöl. Allt åkte ner i smeten. Sedan fyllde jag på med vetemjöl special tills degen var fast nog. Lät den knådas drygt fem minuter i assistenten och ställde det hela att jäsa. En timme senare var det en fin deg i skålen. Brödet klickades upp på plåtar som sedan fick jäsa en stund till.
2013_09_01__mg_9404

Därefter gräddades bröden till frallor. 20 stycken fick vi ut, perfekt att frysa in fyra i taget. En bulle var är lagom till kvällsmat för det mesta.
2013_09_01__mg_9459

Näringsvärden: 246kcal/100g. 8.6g protein, 41.7g kolhydrater och 4.1g fett. Energifördelning: 14% protein, 70% kolhydrater, 15% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Så spännande med zucchini och aubergine i brödet. Det låter mums!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s