RSS Flöde

Plommonmarmelad med whisky

Kanske har någon lagt märke till att Trollcafeet har utrustats med en sökruta här till höger? Tacka Stortrollet för den. Det var hon som påpekade att det inte var speciellt smidigt att hitta ett visst inlägg alltid. Iallafall inte när man ska göra det snabbt, för att visa en lärare på skolan vad man skrivit själv. Nu finns den där!

Vi fick en skål med plommon av Bitte i stallet. Hon har massor plommon på sitt träd och hinner inte ta hand om dem. Vi får å andra sidan nästan inget på vårt träd i år, så vi tar tacksamt emot. Men så ska man hinna ta hand om dem…  Det var mer än jag hade tid att baka på, så det fick bli marmelad. Mycket marmelad det här året, vi lär få jobba för att äta upp allt! Den här plommonmarmeladen fick sällskap av en släng rökig whisky.

plommon – 1346g
whisky – 46g
syltsocker – 509g

Dela plommonen och ta ur kärnorna. Lägg dem i en gryta2013_09_03__mg_9464 och låt koka lite så plommonen vattnar sig. Häll på en slatt whisky, jag avslutade min flaska. Tja, ingen finvirre direkt, en rökig blended jag köpte för att koka knäck för några jular sen. Funkar bra med blended när man ska baka på den, behöver inte vara godaste single malt då. Den kan man istället hälla i glaset en fredagkväll. Men tillbaka till marmeladen. Häll i syltsockret2013_09_03__mg_9466 och rör ner det väl. Låt koka upp under omrörning. Skumma av det skum som blir. Varför vet jag inte, men det står alltid att man ska skumma noga, så det gör jag. Den som läser detta och vet varför får gärna berätta! Koka marmeladen ca 5 min, låt sedan svalna lite innan den hävs upp i glasburkar som försluts så snabbt det går. Det skapar ett undertryck när marmeladen svalnar som gör att burken är bättre stängd. Låt kallna och förvara sedan i matkällare. Den slatt som alltid blir över, det går ju aldrig jämt ut i burkarna, hällde vi upp i en mindre plastburk och ställde i kylen, för mer omedelbar förtäring. Gärna på nåt gott bröd med en smakrik ost.2013_09_04__mg_9526

Näringsvärden: 165kcal/100g. 0.4g protein, 38.3g kolhydrater och 0.1g fett. Energifördelning: 1% protein, 98% kolhydrater, 1% fett. Beräkna själv!

Annonser

»

  1. Mums, ser inte helt fel ut! :)

    Svara
  2. Ping: plommonmuffins | Trollcaféet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s