RSS Flöde

Det var det där med att räkna oxo…

Postat den

Idag är det kanelbullens dag, men det blir inte bullar här. Trollfamiljen är bjudna till underbara vännerna i stugan och det är lovat bullar där. Det ser vi fram emot!

Trollmamma erkänner att hon faller för grupptrycket. Nu har hon läst överallt om hur fantastiskt bra och lätt det ska vara att baka frallor efter Pain de Martins recept med minimalt med jäst. Långjästa bröd är ju en standardsak i trollhemmet, men just det här receptet ska vara nåt fantastiskt med. Dock har trollmor försökt en gång tidigare och det blev katastrof. Deg överallt, inkl i håret och ögonbrynen. (Fråga inte…) Men, när nu alla andra, även radion, lyckas så måste ju trollmor försöka igen. Det är ju snabbt gjort att slänga ihop en deg, det kan man göra medan man lyssnar på ett telemöte när man jobbar hemifrån. Men, det var det där med att kunna klockan… Ibland har trollmamma otur när hon tänker. Slänger man ihop en deg kl 11:30 är det inte alls 6h till 16, när degen skulle behöva bakas ut. Blir den inte utbakad då får den vänta tills efter stallet, och då är det egentligen inte alls tid att låta några bröd jäsa. Alls. Inte ens tid att grädda bröden om man ska vara petig, men det hade inte trollmor tänkt vara. Men… Det blev inte som det var tänkt, degen fick istället för frallor bli en limpa, inspirerat av ett annat PdM-recept. Fortfarande inte rätt jästid, men…

jäst – 2g
vatten – 351g
vetemjöl special – 195g
vetekli – 32g
dinkelmjöl – 158g
vetemjöl – 66g
salt – 9g

Lös upp jästen i det kalla vattnet. Väg upp 450g mjöl (blev 451g här, men det är inom felmarignalen) av valfria sorter, men vetemjöl är bäst. Blanda ner mjölen och saltet i degvattnet och rör ihop till en deg. Behöver inte knådas, bara blandas. Skrapa ihop i en hög i degskålen och låt jäsa under lock i minst 6 timmar. Men upp till 10 timmar ska inte vara några problem heller. Och 5 timmar funkade det med. Vänd sedan upp hela degen i en limpform i silikon. Smörj gärna formen först, så är det ingen risk att det fastnar, men i silikonform ska den inte fasta ändå. Låt sedan brödet stå o jäsa vidare i limpformen. Ungefär en timma innan det är beräknat att äta sätts ugnen på 250 grader. Skåra några jack i degen och ställ in den i ugnen, rätt långt ner. Vrid samtidigt ner värmen till 200 grader. Grädda ungefär 45 min, eller tills brödet når över 95 grader i mitten. Ta upp ur formen låt svalna lite innan den skivas upp till kvällsmat.2013_09_30__mg_9866

Och hör o häpna, det här är en formlimpa som faktiskt blev riktigt lyckad! Den första lyckade limpan hos Trollcaféet. Gick att skiva, inte så hård skorpa och smakade väldigt bra. Vi kommer labba mer med det här.

Näringsvärden: 200kcal/100g. 7.6g protein, 39.8g kolhydrater och 1.9g fett. Energifördelning: 15% protein, 77% kolhydrater, 8% fett. Beräkna själv!

Annonser

Ett svar »

  1. Ping: nötfrallor | Trollcaféet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s